Възможно е да прехвърлят "Царските конюшни" към Министерство на културата


Възможно е да прехвърлят "Царските конюшни" към Министерство на културата
Снимка: БГНЕС

3786

Като експерт съм доволен, че съдът обяви сделката за „Царските конюшни” за нищожна. Това е една много добра новина, защото земята под знаковия обект се връща на държавата. Там ѝ е мястото – това е добро решение, което ще има положителни последствия за цялостното решаване на проблема за съдбата на обекта. Това каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV.

Сред мотивите за решението на Софийския градски съд е, че цената от 658 хил. лева, за която са продадени трите терена, е в пъти под пазарната.

„Логично е на следващите инстанции да се потвърди това решение, защото това си беше една скандална продажба, която е в разрез с обществения интерес”, добави Чобанов.

По думите му има идея теренът, заедно с прилежащите сгради, да мине към Министерството на културата, а след това да се пристъпи към ремонт и реставрация на обекта.

Това според Чобанов е важно да се случи в името на огромната историческа стойност на конюшните: „Малко хора знаят, че Националната служба за охрана е създадена именно от Батемберг, заедно със строежа на тези конюшни. Това е било едно от нейните седалища. Това е сграда с особена историчност и значение, така че тук въобще не става дума за нейните тухли, мазилки и за физическата ѝ тъкан. Става дума за нейната огромна историческа стойност”.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички