Задълбочава се проблемът с имотните измами у нас


Задълбочава се проблемът с имотните измами у нас
Снимка: БГНЕС

4970

Задълбочава се проблемът с имотните измами у нас. Фалшивите нотариални актове и пълномощници улесняват извършването на имотни измами. Регистрирани са дори случаи на продажби и препродажби на имоти с фалшиви документи и това е нотариално заверено. Това призна зам.-правосъдния министър Вергиния Минчева-Русева в ефира на БНТ.

Акцент беше поставен върху заверените от кметовете пълномощни, които според Закона за адвокатурата трябва да са заверени само от адвокат. Това увеличава риска от възможността да преценим грешно пълномощника, което в последствие да доведе до по-сериозни проблеми с имота, който планираме да закупим.

Не може да оставим на интуитивната преценка на нотариуса как някой с вид на клошар е пълномощник – следва пред Търговския регистър да се правят пълномощните, съгласно чл. 32 на ГПК, счита заместник-председателят на Съюза на юристите Йосиф Герон.

Трябвало да е позволено един човек да е пълномощник и на продавача, и на купувача и задължително да се използват услугите на консултант- адвокат, за да вървят нещата по-спокойно. Това заяви зам.-председателя на Камарата на нотариусите Камен Каменов. Според него трябва е ясно посочено кой какво подписва, да се взимат трите имена и личните данни и да се води архив при кметовете.

В тази връзка Минчева-Русева добави, че трябва да има електронна връзка между Агенция по вписванията, нотариусите и кметствата.

За съжаление в България, когато се прави сделка за милиони, се вярва повече на брокерите на имоти, отколкото на адвокати, коментира Герон. Българинът търси услугите на адвокат едва когато получи призовка от съда и вече е късно да се предотвратят измами и е време да се справяме с последиците от тях. Той каза, че е по-добре да има по-малък хонорар, но да се води сделката от юридически грамотно лице от самото начало на сделката. Предсдедателят на Съюза на юристите смята, че сега проблемът е, че нотариусът има определени пълномощия и задължения – той няма функцията да отиде на място да провери дали договора за продажба между физическо лице и община е истински или красиво нарисуван. И Съюзът на юристите, и Висшият адвокатски съвет започваме нова кампания – както всеки човек си има личен лекар, да си има личен адвокат.

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички