Жилищата в Лондон поевтиняха заради Brexit


Жилищата в Лондон поевтиняха заради Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

5064

Само месец след вота на британците за излизане от Европейския съюз цените на жилищата във Великобритания паднаха. Сключените имотни сделки са на най-ниските си нива от години насам, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

Членовете на Института цитират несигурността след референдума, проведен на 23-ти юни и данъчните промени като основни причини за забавянето на активността в жилищния пазар, въпреки че някои от тях са посочили, че има признаци за известно подобрение след първоначалния негативен шок от Brexit.

Ценовият жилищен балансов индекс падна през юли до +5 пункта от +15 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво от април 2013-а година насам. RICS отбеляза, че най-ясно изразен е бил спадът на ценовия индекс в Лондон, който достигна -33 пункта - ниво, отговарящо на ясно изразено понижение на жилините цени в британската столица.

Общо сделките с имоти са намалели със същото темпо, както през юни, отбелязвайки най-слабите два месеца от средата на 2008-а година. Според Кралския институт на лицензираните оценители, острият недостиг на имоти, постъпващи на пазара, може да продължи да оказва негативно влияние върху жилищния пазар и занапред, съобщава БНР.

"В момента жилищният пазар балансира между купища смесени икономически новини в комбинация с най-новите политически мерки, предприети от Английската централна банка, които вече са започнали да водят до намаляване на разходите при ипотечното финансиране", заяви главният икономист на RICS Саймън Рубинсън. На този фон не е съвсем изненадващо, че измерителите на активността в краткосрочен план остават относително непроменени, допълни той.

В същото време индексът на RICS, отчитащ баланса на очакваните продажби на жилища през следващите три месеца, се възстанови през юли до -2 пункта от рекордно дъно от -26 пункта, достигнато през предишния месец, но въпреки това все още 12% от анкетираните очакват продължаващат спад на цените в близките месеци.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички