Букурещ отваря ресторанти, кафенета, кина и театри


Букурещ отваря ресторанти, кафенета, кина и театри
Снимка: iStock

5682

Ресторантите на закрито, кафенета, киносалони, театри и игрални зали в Букурещ ще отварят отново на 30% от капацитета си, тъй като процентът на заразяване с коронавирус в румънската столица е спаднал, съобщи градската управа.

Въпросните търговски обекти ще могат да работят от 6:00 до 21:00 часа. Разхлабването на ограниченията идва, след като процентът на заразяване с Covid-19 в Букурещ спадна под 3 на 1000 жители в продължение на два последователни дни.

"Ние сме в щастлива ситуация в Букурещ, индексът на заболеваемост е 2,5. Заслугата е на жителите на Букурещ, които носеха предпазни маски на лицата си и поддържаха социалното дистанциране", заяви кметът на Букурещ Никусор Дан.

Ресторантите на закрито, кафенетата, кината и игралните зали са затворени от октомври, когато процентът на заразяване в румънската столица скочи осезаемо и властите започнаха да затягат мерките.

Въпреки че здравният министър Влад Войкулеску не е съгласен с отварянето, решението за вдигане на част от ограниченията е взето въз основа на правителствена резолюция, подписана от самия него. Местните власти рискуват да бъдат съдени от собствениците на ресторанти или мениджърите на събития, ако не продължат с облекчаването на рестрикциите. Ако въпросът влезе в съда, бизнесите могат да поискат много високи обезщетения и вероятно ще спечелят заведените дела.

Местните власти ще засилят проверките, за да гарантират за стриктното спазване на мерките.

От 13 януари Румъния отново удължи с нови 30 дни състоянието на тревога, въведено заради пандемията от коронавирус. Страната е в това положение от средата на май.

Носенето на маски остава задължително на всички обществени места в балканската държава, независимо от броя на заразените в конкретната област. Училищата остават затворени, запазва се и вечерният час в страната от 23:00 до 5:00 часа.

Компаниите, чиито служители не могат да работят от вкъщи, са длъжни да им съставят график, така че да не пристигат на работа по едно и също време. Всички магазини трябва да ограничат работното си време до 5 сутринта до 21:00, с изключение на аптеките и бензиностанциите.

Над 700 000 са заразените с Covid-19 в Румъния от началото на пандемията, а смъртните случаи са близо 18 000. Ваксинационната кампания в страната започна на 27 декември, като над 300 000 румънци вече са ваксинирани.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички