Да дадем заем на приятел – да или не?


Да дадем заем на приятел – да или не?
Снимка: Thinkstock

3753

Ако приятел в затруднено финансово положение се обърне към вас за помощ, логичното решение е да му услужите с пари. Особено ако става дума за близък човек. Да даваш пари на приятели обаче крие и своите рискове. Например:

Много вероятно е човек, който веднъж е поискал пари, да го направи пак. По-лесно е да разчиташ на други, вместо сам да поемеш контрол над живота си. А и щом един път сте дали, приятелят ви може би смята, че без проблем може да вземе още от вас.

Не се знае кога (и дали) ще получите парите си обратно. Датата за връщане може да се измества все по-напред и по-напред в бъдещето, докато накрая ви се наложи да приемете реалността, че няма да видите дадената сума.

Темата е трудна за обсъждане. Когато приятелят не дава никакви признаци, че ще върне парите, в някакъв момент ще ви се наложи да повдигнете въпроса, което може да бъде доста неловко и за двете страни.

Може парите да потрябват на самите вас. Колелото се върти бързо – днес един е в нужда, а друг успява, утре е обратното. Не е добра идея да давате парите си за черни дни като заем, защото не се знае дали на вас няма да са ви нужни скоро.

Най-големият риск – приятелството може да се разруши. Ако другият човек не може или не иска да ви върне парите или пък постоянно увърта, няма как вие да останете с изцяло топли чувства към него. Петното, което паричният въпрос ще постави върху дружбата ви, много трудно може да се премахне.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички