Има желаещи да купят паметника на Бойко Борисов


Има желаещи да купят паметника на Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

3257

Вече има желаещи да закупят статуята на Бойко Борисов, която вчера се появи за няколко часа на пл. „Гарибалди” в столицата. Това заяви авторът на скулптурата Андрей Врабчев пред bTV.

Произведението беше премахнато само няколко часа, след като стана атракция в центъра на София и предизвика еуфория в социалните мрежи.

Монументът е висок три метра и тежи 40 килограма. В дясната си ръка Бойко Борисов държи ножица, а в лявата три книги, една с надпис БКП. Авторът заяви, че логото върху паметника „ББ” неслучайно наподобява на емблемата на Супермен.

От тонклона в статуята звучи музикален микс на любима песен на премиера с негови популярни реплики.

„Използвал съм стъклопласт поради няколко причини – лесен е за работа, лесен за пренасяне, отговаряше на целта на идеята ми, което е да изразя състоянието на нашето време, в което се употребяват не особено качествени материали”, посочи Врабчев.

Скулпторът заяви, че очите на монументът светят, защото е създаден преди две години, когато популярност придоби паметникът на Цар Самуил.

„Идеята беше да представя нашето време, което ще произведе история и ще бъде история. Бойко Борисов просто е личността, която най-добре обслужва моята идея, защото е разпознаваем и бъдейки три пъти премиер – със сигурност е записал своето име в историята”, каза авторът.

Врабчев заяви, че отдавна е избрал пл. „Гарибалди” за „премиерата” на своята скулптура, защото той е малък и уютен, а ремонтът на емблематичната улица „Граф Игнатиев” е бил само допълнение към идеята му. „Социално също е подходящ, има спирка. Самият паметник ни казва, че това, което създаваме, остава след нас, аз го поставих на място, което също ще бъде паметник на нашето време”, заяви скулпторът.

„Паметникът е повлиян от този на Ленин, който съществуваше в София и беше премахнат. За книгите – пише БКП, защото БКП може да бъде прочетена книга, но може и да е настолна книга. Изкуството не дава отговори, то поставя въпроси. Направих го преди две години, но тогава дойдоха президентските избори и това беше причината да не го поставя, защото акцентът щеше да се измести към политиката”, допълни авторът.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички