Има само 4 цвята паспорти и всеки цвят носи различно значение


Има само 4 цвята паспорти и всеки цвят носи различно значение
Снимка: iStock/Guliver

9400

Кориците на паспортите могат да бъдат само в един от тези четири цвята – червено, синьо, черно или зелено. Всяка държава има свои причини да избере един от цветовете за документите си.

Най-много са паспортите в червено и нюансите му. Цветът често е избиран от бивши социалистически държави, като България, Чехия, Полша, както и настоящи такива – Китай. Всички държави от ЕС също са с такива паспорти, с изключение на Хърватия. Преди години Турция, Македония и Албания, които са с амбиции да се присъединят към европейското обединение, също направиха кориците на паспортите си червени. Такива са и тези на Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу.

Синият цвят пък символизира „новия свят“. 15 карибски държави имат сини паспорти, както и Бразилия, Аржентина, Парагвай и САЩ.

Гражданите повечето мюсюлмански страни имат зелени паспорти. Примерите включват Мароко, Саудитска Арабия и Пакистан. Смята се, че зеленият цвят е бил любим на пророка Мохамед, освен това се свързва с рая и надеждата. Много западноафрикански държави (Буркина Фасо, Кот'д'Ивоар и др.) също имат зелени паспорти.

Най-рядко срещани са паспортите с черни корици. Такива имат гражданите на Ботсвана, Замбия, Бурунди, Габон, Ангола, Чад, Конго, Малави и други африкански държави. Нова Зеландия също издава черни паспорти, тъй като черното е националният цвят там.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички