Как е полезно да се храним през лятото - съвети от диетолог


Как е полезно да се храним през лятото - съвети от диетолог
Снимка: iStock/Guliver

2905

През лятото трябва да ядем пет пъти на ден, като 70% от менюто да са плодове и зеленчуци. Това каза диетологът д-р Огнян Симеонов пред "Фокус" за правилното хранене през лятото.

„Трябва да се научим да се храним редовно – поне три основни хранения и две основни закуски, за да стане петкратно яденето. И да направим няколко форми на прочистване", обясни той.

По думите му това например може да стане с череши - два-три дни може да караме само на череши. Което ще рече, че можем да изяждаме неограничено количество череши – 6-7 килограма, колкото пъти искаме на ден и по този начин ще прочистим кръвта от всичко, което сме натрупали през годината като токсини. Вместо череши могат да се използват и други сезонни плодове като динята.

„Храненето през лятото трябва да бъде петкратно с три основни хранения – закуска, обяд и вечеря, и две леки закуски. Важно е да има баланс на храните между протеини, въглехидрати и мазнини, като гледаме над 70% от менюто ни да бъде плодове и зеленчуци. За предпочитане е продуктите да не бъдат преработени – така ще е по-добре за нашето здраве", обясни той.

"Не на последно място е водата – трябва да започнем да пием вода в голямо количество през деня. Хубаво е да приемаме вода половин час преди хранене или час след хранене, защото по този начин не разреждаме стомашните сокове на стомаха и така той по-лесно преработва храната, която поемаме“, заяви диетологът.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички