Кралев: Само 2-3 стадиона и сме готови за Световно по футбол


Кралев: Само 2-3 стадиона и сме готови за Световно по футбол
Снимка: БГНЕС

3411

Въпреки че звучи екстравагантно, възможно е. Представете си през 80-те години ако някой беше казал, че българин ще вземе "Златната топка" или че ще вземем медал от Световно първенство по футбол – с тези аргументи спортният министър Красен Кралев защити идеята България, Гърция, Сърбия и Румъния да кандидатстват за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година.

Според Кралев предложението да има съвместно "балканско" домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 година дошло от гръцкия премиер Алексис Ципрас. Кралев уточни пред bTV и, че сме длъжни да опитаме и не се съгласи, че ще харчим излишно пари за нещо неосъществимо. Спортният министър обяви, че "единственото нещо, което ще се прави като инвестиция, са два или три стадиона". По думите му другото си го имаме – хотели, инфраструктура. С 30 млн. лева можело да се оправи Националният стадион "Васил Левски" и след това оставало да се направи още един стадион "в другите градове".

На директен въпрос колко ще струва да кандидатстваме за домакин на Световно първенство по футбол, Кралев отговори, че „изчисляваме”, но сме наясно с парите, необходими за стадиони.

По въпроса относно домакинството на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година, спортният министър каза, че не искал да коментира дали ще има застрояване на Витоша чрез промяна на Плана за управление на парка. Той все пак не пропусна да каже как законът и планът пречили на строителство и затова трябвало да бъдат приведени в съответствие. Така Кралев повтори мантрата на екоминистъра Нено Димов, че Законът за горите пречел, а според чл. 54, ал 1, т. 6 на закона специално за лифтове и влекове изобщо не е така: "Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години". Съмнения винаги ще има – задачата ни е да убедим хората, че няма да има злоупотреби, обобщи Кралев.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички