Очаква ни зима с много сняг


Очаква ни зима с много сняг
Снимка: Getty Images/Guliver

4325

Зима с обилен снеговалеж ни очаква заради вулканите и мощните урагани, които вилняха в последно време в различни части на света. Това прогнозира д-р Никола Петров, астроном и директор на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен, цитиран от "Дарик".

„Очаквам зима със сериозен снеговалеж на базата не само на ураганите и вулканите, а на още няколко съществени фактора. Наблюденията напоследък показват, че на всеки пет-шест години имаме много обилен снеговалеж. Снегът и дъждът по принцип се образуват заради това, че има дребни прахови частици в атмосферата, те са микроскопични, иначе не може да се образуват капки. Когато имаме вулканична дейност и толкова мощни урагани, това показва, че имаме насищания в атмосферата на достатъчно влага, което е предпоставка за добър снеговалеж“, коментира д-р Петров.

Той посочи, че последната зима с голям сняг е била през 2012-2013 г. Д-р Петров е категоричен, че на този етап все още не може да се дават прогнози дали зимата ще е топла или студена.

„Това зависи според мен основно от едно топло въздушно течение между Северна и Южна Америка и се нарича Ел Ниньо. До скоро, доста метеоролози смятаха, че то не може да оказва влияние на държави, каквато е България – вътрешноконтинентална в Европа, но ето, че през последните няколко години започнаха да го споменават“, добави д-р Петров.

Според него тази година Ел Ниньо все още не е започнал да се проявява като сила, така че няма да се потвърдят очакванията за много мека и топла зима.

Възможно е още утре, 7 октомври, да завали сняг и то не само в планините, гласят прогнозите. Причината е резкият спад на температурите. Със сигурност през уикенда ни очакват и обилни валежи.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички