Силна магнитна буря ни удря днес. Как да намалим влиянието ѝ върху здравето ни?


Силна магнитна буря ни удря днес. Как да намалим влиянието ѝ върху здравето ни?
Снимка: Thinkstock

7040

Магнитни бури връхлитат Земята в последните няколко дни, но днес, 26 юли, ще е пикът на явлението. Според експертите дори е възможно да има смущения в мобилните оператори.

Най-предразположени към проблеми заради магнитните изригвания са хронично болните, както и хората със сърдечни проблеми. Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт.

Тези явления нарушават и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад. В следствие възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания - промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци.

Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните.

Как да намалим влиянието на магнитните бури върху здравето и настроението ни?

Движете сe и се разхождайте, но умерено. В дните след слънчево изригване избягвайте прекалена физическа активност, умствено пренатоварване и психическото напрежение. А понеже по време на магнитни бури нивото на холестерол в кръвта се повишава, е добре да се избягват мазните и сладки храни. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни, приемайте достатъчно течности, но избягвайте тонизиращите напитки.

За намаляване на раздразнителността в тези дни се препоръчват натурални успокоителни: валериан, билкови чайове от лайка, маточина, мента, шипка.

 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички