Бум на милионерите в пандемията


Бум на милионерите в пандемията
Снимка: iStock

3472

Повече от 5 милиона души станаха милионери по целия свят през 2020 г. въпреки икономическите щети от пандемията Covid-19. Докато много бедни хора обедняха, броят на милионерите се е увеличил с 5,2 милиона до 56,1 милиона в световен мащаб, установи изследване на швейцарската банка Credit Suisse.

За първи път през 2020 г. повече от 1% от възрастните по света са милионери. Възстановяването на фондовите пазари и високите цени на жилищата помогнаха да се увеличи тяхното богатство. Създаването на богатство изглежда е "напълно откъснато" от икономическите проблеми на пандемията, твърдят изследователите.

Пандемията е оказала "остро краткосрочно въздействие върху световните пазари", но това "до голяма степен е обърнато до края на юни 2020 г. ". "Световното богатство не само се запази стабилно пред подобни сътресения, но всъщност бързо се увеличи през втората половина на годината", посочва Антъни Шоръкс, икономист и автор на доклада Global Wealth Report.

Разликите в богатството обаче се увеличават през 2020 г. и ако увеличаването на цените на активите, като например поскъпването на жилищата, бъде премахнато от анализа, "тогава световното богатство на домакинствата може да е спаднало".

"В по-ниските обхвати на богатството, където финансовите активи са по-малко разпространени, богатството има тенденция да стои неподвижно или, в много случаи, да регресира", отбелязва Шоръкс.

"Някои от основните фактори могат да се коригират с течение на времето. Например лихвените проценти ще започнат да се покачват отново в даден момент и това ще потисне цените на активите", обяснява той.

Общото световно богатство е нараснало със 7,4%

От началото на 21-ви век броят на хората с богатство между 10 000 и 100 000 долара се е увеличил повече от 3 пъти от 507 милиона през 2000 г. на 1,7 милиарда в средата на 2020 г. Увеличението отразява нарастващия просперитет на развиващите се икономики, особено Китай, и разширяването на средната класа в развиващия се свят.

"Не може да се отрече, че действията, предприети от правителствата и централните банки за организиране на огромни програми за трансфер на доходи в подкрепа на лицата и бизнеса, най-неблагоприятно засегнати от пандемията, и намаляването на лихвени проценти, успешно предотвратиха мащабна световна криза", изтъква Нанет Хехлер-Файдхербе, главен инвестиционен директор в Credit Suisse.

Най-голяма заслуга има намаляването на лихвите от централните банки. "Това е основна причина, поради която цените на акциите и цените на жилищата процъфтяват и те се превеждат директно в нашите оценки на богатството на домакинството", посочва инвестиционният банкер.

Но тези държавни намеси в икономиката имат висока цена. Публичният дълг спрямо БВП се е увеличил в целия свят с 20 процентни пункта или повече в много страни. "Щедрите плащания от публичния сектор към домакинствата означават, че разполагаемият доход на домакинството е относително стабилен и дори се е увеличил в някои страни", отчитат от Credit Suisse.

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички