Богаташи от Изтока стават европейци със "златни паспорти" от Малта


Богаташи от Изтока стават европейци със "златни паспорти" от Малта
Снимка: iStock

3226

Супербогаташи от Русия, Китай и Саудитска Арабия си осигуряват неограничен достъп до ЕС чрез малтийски паспорти. Пробив в схемата за т. нар. "златни паспорти" им позволява да се сдобият с такива документи след едва 3-седмичен престой в Малта.

Изтекли документи от Henley & Partners, компанията смятана за създател на т. нар. "планиране на глобално гражданство" и специализирана в паспортни услуги показват, че съществува "задна вратичка" в механизма при издаване на "златни паспорти" или продаване на гражданство на богати чужденци, пише британският вестник Guardian.

Желаещите да си купят малтийски паспорт чрез правителствената инвеститорска схема могат спокойно да докажат, че са живели в страната цяла година като наемат апартаменти, след което ги изоставят празни.

"Задната вратичка" позволява на клиенти, които плащат повече от 1 милион евро по схемата, да претендират, че имат "истинска връзка" с Малта, което е ключово правно изискване за "златен паспорт", докато прекарват всъщност само няколко седмици на почивка и правят още няколко допълнителни "жестове" като наемане на яхти и даряване на средства на местни благотворителни организации.

Разкритията със сигурност ще вдигнат на крак Европейската комисия, която вече замисляше съдебно производство срещу Малта за продажбата на "златни паспорти".

Комисията обвини Малта, че продава паспорти на лица, които нямат никаква връзка с държавата, а това им дава пълен достъп до ЕС.

Малтийското правителство отхвърля обвиненията с твърдение, че е негово право да решава кой ще получи малтийско гражданство и че се извършват всички необходими проверки.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички