Американската Intuitive Surgical строи завод за 84 млн. лв. в Първомай


Американската Intuitive Surgical строи завод за 84 млн. лв. в Първомай
Снимка: University of California

14030

Базираната в Калифорния Intuitive Surgical, която произвежда роботизираните хирургични системи da Vinci и има близо 6 млрд. долара оборот, ще изгради свой завод в Първомай, област Пловдив. Компанията ще инвестира 84 милиона лева в завод за производството на 3D ендоскопи (мобилни камери), като очакванията са строителството да започне догодина, а предприятието да заработи през 2025 г. Това предвижда одобреният от правителството меморандум за разбирателство с българското дружество на компанията Intuitive Surgical България ЕООД. В България се случват обнадеждаващи неща, уверява министър Лорер

Проектът ще осигури над 100 нови работни места във високотехнологично производство в Първомай, като те могат да станат 300 или повече в близките години.

Фабриката в Първомай е сред малкото нови производствени инвестиции в страната. Засега преобладават разширения на вече съществуващи заводи на чуждестранни компании. Досега изключително рядко България е избирана за нова локация от непознат инвеститор.

Intuitive ще инвестира в изграждането на модерна производствена база, в която ще се произвеждат висококачествени продукти. Реализацията на проекта ще подобри имиджа на България като атрактивна локация за реализиране на значими инвестиционни проекти във високотехнологични производства и за благоприятно социално-икономическо въздействие в региона, информират от пресцентъра на Министерския съвет. Мехатрониката и балнеологията - сред приоритетните за инвестиции сектори

Развиващ се пазар и подходяща среда

Американската компания има фабрики на няколко места, включително в Германия, където се произвеждат 3D ендоскопи за системите da Vinci. Решението за новата инвестиция е резултат от растящото търсене на минимално инвазивни хирургични технологии.

"Разширението в България ни дава достъп до богат и енергичен набор от таланти, качествена инфраструктура и близост до производствени предприятия", уточняват от компанията. Освен административни кадри мнозинството от служителите ще бъдат техници и специализирани инженери.

От Intuitive не посочват дали планират партньорства с местни компании. В региона обаче има няколко предприятия в тази област. Едно от тях е "Шьоли-Оптикс", смесено дружество между германската Schölly Fiberoptic и българската "Оптикс", за което е известно, че прави ендоскопи за da Vinci. Ендоскопски изделия се произвеждат също от българско-германското Micro View Endoskopie Optik AG, както и от Micro optics Europe, което е еднолична собственост на канадската American Optics Ltd. 

Повече за инвеститора

Intuitive Surgical е създадена през 1995 г. и разработва и произвежда роботизирани системи за минимално инвазивна хирургия, където се определя като новатор и световен технологичен лидер. Най-популярният продукт на компанията е хирургичната система da Vinci, създаден през 1999 г. Досега са инсталирани повече от 6700 системи в 60 страни по света и са извършени над 10 млн. процедури с тях. Производствените бази на компанията са в Сънивейл (Калифорния), където се намира и централата ѝ, Дърам (Северна Каролина) и Мехикали (Мексико). Продукти се правят и в Германия. В Intuitive работят над 9700 души в близо 30 държави, около 1000 от тях са в Европа.

По предварителни данни за 2021 г. оборотът на компанията е 5.7 млрд. долара, или 31% ръст спрямо 2020 г. В доклада на Intuitive се посочва, че резултатите през 2020 г. са съществено засегнати от пандемията, довела до спад на хирургичните процедури и доставката на оборудване. Компанията обаче отчита увеличение и спрямо 2019 г., макар и с 13%. Около 2/3 от продажбите на Intuitive са в САЩ. Пазарната ѝ капитализация е около 80 млрд. долара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германската Ottobock откри най-големия си завод в България

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички