Бъдещето на проектобюджета на служебния кабинет - под въпрос


Бъдещето на проектобюджета на служебния кабинет - под въпрос
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

3178

Вероятният бъдещ финансов министър Асен Василев отказа да се произнесе по проектобюджета за 2022 г. на служебното правителство, с обяснението, че още не се е запознал с разчетите и каза, че не го приема като натиск върху бъдещите управляващи от страна на президента. Една бюджетна процедура е бавен и тромав процес, много е важно всичко да се огледа, за да няма пропуски и да няма проблеми, отбеляза той. "Като се запозная с проекта, тогава ще мога да се ориентирам дали продължаваме с него, дали се прави нов проект и как процедираме", каза Василев. Минималната заплата се повишава, но с колко?

"Ако има проект, който е в синхрон с тава, което като правителство се сглоби, като коалиционно споразумение, заложено за следващата година като политики, този проект може да бъде използван. Ако проектът не отговаря примерно на структурния състав на Министерския съвет, ако има нови министерства или агенции и не отговаря на заложените политики, най-вероятно ще трябва да бъде доработен или преработен, за да се получат нещата", добави бъдещият финансов министър.

Асен Василев каза още, че очаква да бъде полезен в новото управление, както в първия кабинет и изтъкна: "Знаете, че се спряха доста течове, знаете, че се направи актуализация, която намали бюджетния дефицит и въпреки това успя да осигури достатъчно финансиране и за фирмите сега в COVID- кризата, и да се увеличат пенсиите, и да се осигури финансиране за лекарите на първа линия, както и за редица засегнати сектори и това стана без увеличение на бюджетния дефицит". Иск за 250 000 лева: Асен Василев съди Тошко Йорданов за клевета

Той е убеден, че продължавайки по същия начин, новите управляващи ще успеят да постигнат изключително добри за България резултати и уточни: "Без да вдигаме данъчната тежест, ще заложим много по-добри социални политики, много по-разширена инфраструктурна програма и изключително балансиран подход към развитието на страната с висок икономически растеж". 

Запитан дали при липса на нов бюджет ще успеят да осигурят намислените социални плащания, Василев подчерта, че сегашния бюджет - актуализираният, е разчетен така, че да може да издържи януари и февруари, преди приемането на нов бюджет за 2022 г., така че катаклизъм да не настъпи, да не настъпи промяна в социалната подкрепа и подкрепата за бизнеса.

Помолен да обясни усиленото теглене напоследък на нови дългове, Василев припомни, че в бюджета за 2021 г., приет 2020 г., е заложено определено ниво на финансиране през дълг и подчерта: "Това го е заложил г-н Ананиев. 880 млн. бяха изтеглени още първо тримесечие, но това ниво на финансиране е заложено, за да могат да се покрият заложените разходи. То е заложено още 2020 г. за бюджет 2021". Теглените пари ще стигнат, смята Василев. "Ако погледнете последните отчети - ноември, бюджетът още е на плюс", подчерта той. Въпросът защо, при това положение, теглим още пари, според него трябва да бъде отправен към служебния финансов министър г-н Белчев. Добавката към пенсиите остава още 6 месеца

Според Асен Василев, изтеглените вече суми, могат да бъдат използвани за рефинансиране на падежите на дълга. "И февруари, и март имаме доста големи падежи по дълга, където трябва да върнем големи суми. Така че това, че са изтеглени сега, а не са изтеглени февруари или март, не мисля, че ще направи каквато и да е разлика", каза той.

ОЩЕ - Асен Василев: ГЕРБ са в правото си да искат таван на дълга, но парламентът ще реши

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички