Българи и румънци работят по над 16 часа в германски кланици


Българи и румънци работят по над 16 часа в германски кланици
Снимка: Getty Images

10776

"Катастрофални условия на труд" - това е установено след направените проверки в 30 кланици в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Работниците в тях са предимно от България, Румъния и Полша, пише Deutsche Welle.

Констатирани са редица сериозни нарушения, и то системни, казва министърът на труда на провинция Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман. В периода от юли до септември са инспектирани 30 от 34-те кланици в региона, в които работят общо 17 000 души.

И макар до момента да са проверени само 40% от документите, вече са установени 3000 нарушения на работното време, 900 нарушения на медицинските разпоредби и 100 технически нередности с висок потенциален риск за здравето и безопасността на хората.

В някои случаи служителите е трябвало да работят над 16 часа на ден (при разрешени максимум 10). Освен това: нередно боравене с опасни материали, затворени аварийни изходи, опасно износени инструменти.

Експлоатацията и неясните трудово-правни отношения засягат предимно чуждестранните работници, пише изданието PR Online и допълва , че само две фабрики са се оказали изрядни и при тях са били открити само "малки дефекти". Интересното в случая е, че двете предприятия (за преработка на колбаси) работят почти изцяло със собствен постоянен персонал.

В останалите фабрики голяма част от работниците - предимно от Румъния, Полша или България - са наети чрез договори с подизпълнители. Поради тази причина съдебна отговорност за нарушаване на правилата за работното време може да се търси само от подизпълнителите, но не и от операторите на кланиците.

Условията на труд в кланиците и експлоатацията на работници с ниски заплати от България или Румъния се обсъждат от години, пише в коментар за WDR Щефан Лаушер. Според него ситуацията би могла да се подобри чрез оказването на повече натиск и контрол от страна на институциите.

Но данните показват точно обратното - контролът в месната промишленост е намалял. А глобите в размер от 7500 евро за нарушаване на работното време са истинска подигравка.

"Трябва да помислим повече за размера на глобите", заяви министърът на труда Лауман и съобщи, че смята да създаде национална консултативна мрежа, чрез която нископлатените работници от Югоизточна Европа да се информират за правата си.

Според Щефан Лаушер обаче това би било крайно недостатъчно. "Щом политиците и държавата не желаят или не са в състояние да гарантират спазването на законите, бедните хора, които не говорят немски, не познават немската правна система и всъщност само искат да работят, за да изпратят малко пари у дома, трябва сами да си помогнат".

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички