България е спряла да пълни газохранилището в Чирен, Европа вече черпи газовите си запаси


България е спряла да пълни газохранилището в Чирен, Европа вече черпи газовите си запаси
Снимка: iStock

6257

Със започването на активния отоплителен сезон от началото на ноември България спря да нагнетява газ в хранилището в Чирен, а Европа дори вече започна да черпи от запасите си. Според данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата за последно България е увеличила обема в газохранилището на 11 ноември и то минимално – с 0.01% до рекордните за страната в последните години 93.71% от капацитета. Това е с два пункта над средното в ЕС. Газохранилището "Чирен" спасява Балканите от енергийната криза?

Статистиката сочи, че от 14 ноември – със застудяването в Европа – някои страни членки на ЕС са започнали да изтеглят количества от запасите си. Първи го направиха Унгария, Италия, Румъния и Германия, а към 21 ноември към тях са се присъединили и Чехия, Хърватия, Нидерландия, Франция, Латвия, Полша и Словакия. Единствено Испания продължава да нагнетява газ. Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

Въпреки че започна да черпи от резервите си, капацитетът на Германия е най-запълнен – 99,55%. С най-ниски нива са Латвия (59,9%) и Унгария (85,54%).

Тази година в Европа е отчетено най-късното начало на отоплителния сезон заради топлото време. По информация на Reuters това от своя страна е донесло на европейските държави най-дългият сезон на нагнетяване на газохранилищата в историята. Ранното начало на сезона за презареждане, късният край и рекордното запълване поставиха европейските страни в силна позиция преди зимата и нащрек за всяко намаляване на доставките от Русия. ЕС има план как да напълни газохранилищата за следващата зима

Рекордното запасяване все пак имаше и своята цена, а тя не беше никак малка – фючърсните цени за октомври скочиха до почти 340 евро/MWh в края на август спрямо 45 евро през 2021 г., въпреки че оттогава те се понижиха до около 110 евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?

Гърция може да съхранява своя природен газ в Чирен

Разширяват газохранилището в Чирен с над 500 млн. лева

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички