България може да е рехабилитационен център на Европа, вярват от туристическия бранш


България може да е рехабилитационен център на Европа, вярват от туристическия бранш
Снимка: Pixabay

2992

България може да бъде рехабилитационен център на Европа. Това каза председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм Стефан Шарлопов на откриването на Четвъртия годишен конгрес на организацията, който се провежда в Кюстендил.

„Питам замисляме ли се какво, освен водата имаме в България - климат, море, планини, земя и респективно еко храна. България е един брилянт, от който ние ползваме малка част“, коментира той. Шарлопов приветства обявеното, че в Закона по туризъм са залегнали ясно стандартите за балнео спа и уелнес хотели са залегнали ясно и точно. Според него това означава, че балнео, спа и уелнес индустрията на България не е застрашена да стане менте.

„Това беше една от нашите цели като НПО и смятам, че тази цел е изпълнена. Фактът, че всички римски армии са рехабилитирани на територията на България пак не съм го измислил аз. Това е исторически факт, който може да бъде подкрепен с много сериозни факти. Римляните не са били толкова глупави хора. Смятам, че България може да бъде рехабилитационен център на Европа. Моля да ме извинят колегите от другите дестинации, но аргументите на България са много“, посочи Шарлопов.

Той обърна внимание, че на изразената основа - държава, местна власт и бизнес, идва ред на изграждането на „къщата“. „С добрия опит от Европа смятаме, че тази „къща“ може да бъде изградена здрава за хиляди години напред. Ние сме „апостолите“, сега трябва да видим какво правим за децата си, защото ние не сме вечни. Изградена здрава основа ще даде на България златен шанс в европейското семейство“, обясни Шарлопов.

48 са сертифицираните до момента специализирани СПА центрове. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, предаде "Фокус".

"Миналата година влезе в сила първата самостоятелна наредба за условията и реда за сертифициране на балнеолечебен, медикал СПА център, СПА център, уелнес и таласотерапевтичен център към Закона за туризма, която бе сред основните приоритети за туристическата администрация. С иновативния акт за първи път се въведоха минимални задължителни изисквания, на които да отговарят тези центрове. Със създаването на документа ние стимулираме преди всичко качествата на тези специализирани услуги и защитаваме правата на потребителите. Тече процес на сертифициране на тези специализирани центрове като сертифициращ орган е министърът на туризма. До момента са сертифицирани 48 такива обекта – 12 балнео, 34 СПА и 2 уелнес центъра, вписани в Националния туристически регистър. Така всеки потребител може да провери в интернет дали обекта, който иска да посети, е сертифициран и дали отговаря на изискванията на Наредбата. Сертифицирането е доброволно, но право да използват съкращението СПА вече имат само отговарящите на критериите обекти", поясни Ирена Георгиева.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички