България очаква ръстове на основните си туристически пазари


България очаква ръстове на основните си туристически пазари
Снимка: Министерство на туризма

2503

България очаква ръстове на основните си туристически пазари. Успешната рекламна кампания все по-категорично налага положителния имидж и разпознаваемостта на страната като дестинация за четири сезона, която предлага сигурност, комфорт и много повече комбинирани продукти. Това заяви министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова при откриването на първото за годината заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ) за тази година в Бургас.

Тя увери, че са налице всички предпоставки за много успешен летен сезон. Страната ни става все по-търсен маршрут, за което свидетелстват и ранните записвания от редица генериращи пазари. Големите германски туроператори съобщават за ръст в записванията към момента между 22 и 45%, от Русия на този етап се отчита увеличение от 10% също в ранните записвания. Летищата Варна и Бургас общо отбелязват значителни ръстове на планираните полети за активния сезон на редица пазари спрямо 2016 – Холандия - 57%, Франция - 40%, Чехия - 31%, Словакия - 21%, Швеция - 15%, Полша и Финландия по 9%, Германия - 6%. Всичко това дава надежди за още по-успешно Лято 2017, което може да надхвърли рекордните резултати от миналия сезон, подчерта министърът.

Националният съвет по туризъм за първи път заседава толкова рано. „Така имаме възможност да обсъдим своевременно най-актуалните въпроси по подготовката на предстоящия летен сезон. Убедена съм, че всички ще подкрепите усилията на централната туристическа администрация да бъде осигурено безпроблемно Лято 2017, което не само да гарантира здравето и спокойната почивка на милионите туристи, но и да надгради постигнатото през миналия активен сезон“, каза Стела Балтова.

Съвместно с останалите институции, Министерството на туризма предприема необходимите мерки за осигуряване на своевременно медицинското обслужване на туристите и лоялна конкуренция в предлагането на тези услуги. По данни на Националната здравноосигурителна каса са сключени договори в трите черноморски области - Варна, Бургас и Добрич с 571 общопрактикуващи лекари и 40 болници.

Министърът на туризма Стела Балтова съобщи, че се предвижда през сезона на място да бъдат проверени от експертните работни групи по категоризиране, 388 туристически обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене развлечения) и 25 СПА обекта. По актуалната тема за морските плажове, към момента действащите договори за концесии са 49, като до края на месеца предстои да бъдат подписани 4 договора за Свети Влас-Нов плаж, Обзор-Юг, Къмпинг Оазис, Дюни-юг. Действащите договори за наем на морски плажове към момента са 63. Предстои подписване на договор след проведените търгове за наем за плажове Несебър-Стар град, Къмпинг Веселие, Царево Василико и Устие на р. Велека. По отношение на приходите от наеми на плажове за 2017 г., до момента са събрани над 5,8 млн. лв., съобщиха от министерството.

Във връзка със сигурността на туристите, Министерството на туризма провежда редовни срещи с контролните органи и специализираните институции, включително в Бургаския регион. Обявена е обществена поръчка за функциониране на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и Система регистър за настаняване, за да може в реално време да се свържат регистрите на хотелите с министерството, МВР, НАП и общините. Данните няма да са публични и достъп до тях ще имат определените от закона институции. Промяната ще изсветли сектора, посочи министър Балтова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички