България реже наполовина руския газ, за да се спаси от санкции


България реже наполовина руския газ, за да се спаси от санкции
Снимка:

13743

България ще намали наполовина използвания руски газ до края на тази година и ще го замени с американски и азерски газ. Това е обещал министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е на посещение във Вашингтон, за да обсъди партньорството в енергийната сфера.

Промяната е много сериозна, тъй като от дълги години 99% от синьото гориво у нас идва именно от Русия. Това обаче не е по вкуса на САЩ, които смятат, че Москва използва газа, за да налага влияние в Югоизточна Европа и умишлено саботира разнообразяването на енергийните доставчици.

Мечтаната диверсификация, за която управляващите говорят от месеци, ще бъде осъществена с помощта на строящата се в момента газова връзка между България и Гърция. Тя ще ни свърже и с Трансадриатическия газопровод, така че да можем да доставяме газ и от Азербайджан (вече са договорени 1 млрд. куб. метра годишно).

Паралелно с това България влезе като съсобственик в терминала за втечнен газ край Александруполис. Чрез него у нас ще може да се внася газ от САЩ, Катар, Алжир и Египет. Страната ни ще притежава 20% от съоръжението, което ще бъде свързано с газпреносната ни мрежа посредством въпросния интерконектор с Гърция.

Според Петкова от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

По думите ѝ България и САЩ имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ, а нашата страна е решена да продължи да работи в посока на диверсифициране на източниците и маршрутите.

Газта от Русия намалява, таксите остават

Макар намаляването на използвания руски газ да е стъпка към реална диверсификация, България ще продължава да плаща за него, тъй като страната има договор за доставки с "Газпром" до 2022 г. Според условията му сме длъжни да плащаме за доставките, независимо дали ги използваме, или не.

Ако интерконекторът бъде пуснат в експлоатация до края на годината, България ще започне да купува различен от руския газ и да го потребява. В същото време обаче ще продължава да плаща на "Газпром", без да получава гориво. Когато договорът изтече - България ще може да получи всички количества, които вече е платила, макар те да не са ѝ нужни.

Посещението на Петкова в САЩ идва малко повече от месец след официалното откриване на газопровода "Турски поток", в което взе участие и премиера Бойко Борисов. Властите във Вашингтон дадоха да се разбере, че са против проекта, тъй като го смятат за средство за политическо влияние и дори има шанс да му наложат санкции.

В последните 3-4 месеца Борисов упорито убеждава всички, че преминаващата през наша територия втора тръба на "Турски поток" е различен газопровод, наричайки го "Балкански поток", който нямал общо с руско-турския проект.

Неотдавна премиерът също беше в САЩ и гордо обяви, че се е разбрал с президента Тръмп да няма санкции за България. В замяна най-вероятно е обещал страната ни да купува по-големи количества американски втечнен газ от терминала край Алесандруполис.

Създаде се впечатлението, че Петкова отива в САЩ, именно за да брани Балканско-турския поток. При срещите ѝ с високопоставени американски служители енергийният ни министър със сигурност се е опитал да ги убеди да не санкционират газопровода. В тази връзка Петкова е потвърдила и въпросното ограничение за руския газ, който най-вероятно ще бъде заменен и с американски.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички