България ще има ТОЛ система, категоричен е Нанков


България ще има ТОЛ система, категоричен е Нанков
Снимка: БГНЕС

2877

България ще има ТОЛ система. Аз съм поел ангажимент в краткосрочен план в моите приоритети. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в парламента.

С подадените вече шест оферти има движение напред. Има и три жалби подадени в законоустановения срок и се очаква Комисия за защита на конкуренцията /КЗК/ да се произнесе и ще се продължи с разглеждането на офертите, обясни Нанков.

След произнасянето на КЗК ще бъде назначена комисия. Ако не е в полза на МРРБ произнасянето на КЗК, ще се съобразим отново. Една от участващите в обществената поръчка компании е подала и жалба заради краткия срок, който, според Нанков, не е никак кратък.

"Ако нямаше жалби още в понеделник щяхме да започнем с разглеждането на комисия, която да отвори публично офертите и да започне разглеждането им", каза той. Разликата с предходните седем-осем случая е, че е нямало подадени жалби, не е имало подадени оферти и процедурата не е била реално изпълнена.

Нанков коментира и решението на ВАС от 27 март. Част от мотивите на съда са откровено "шеканиране", което на правен език означава обжалване не заради обективни причини, а заради самото обжалване, обясни той.

Нанков припомни, че в България е заложен такъв модел, че този, който веднъж е по-тежък и този, който изминава по-голямо разстояние, води до по-голяма амортизация на пътната мрежа и трябва да заплаща повече. Това е тежкотоварният трафик.

Пътят Русе - Велико Търново

Нанков заяви от трибуната, че изграждането на нов автомагистрален или скоростен път между Русе и Велико Търново в най-добрия вариант може да започне в края на следващата година.

В отговор на въпрос от трима депутати той уточни, че това може да е факт при осигурено финансиране.

Министър Нанков подчерта, че предпочитанията са средствата да дойдат от повишените приходи, след въвеждането на електронни винетки за леките автомобили и тол такси за товарните. Към момента обаче има десет неуспешни опита да се избере изпълнител на проекта, като и последната поръчка е спряна от жалби в съда.

Николай Нанков посочи още, че е трудно да се ангажира със срокове, защото всички процедури са обжалваеми.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички