Българин е сред най-добрите социално значими предприемачи на Европа


Българин е сред най-добрите социално значими предприемачи на Европа
Снимка: FERD's List

10392

Млади предприемачи от 6 страни, сред които и българинът Борис Колев, бяха включени във FERD’s List - нова инициатива за отличаване на изключителен предприемачески принос в Европа. Норвежкият инвестиционен фонд FERD и Junior Achievement Europe вписаха първите имена в класацията – тези на шестима от най-успешните млади предприемачи, иноватори и лидери, които имат и значителен принос към обществото. Както сподели Йохан Андерсен, председател на FERD, по време на официалната церемония в Брюксел миналата седмица: „Награждаваме тези европейци за техните устойчиви ценности и ясен отпечатък“.

Общото между отличените David Darmanin (Малта), Christian Erfurt (Дания), Erik Fjellborg (Швеция), Chris Slater (Великобритания), Claudia Suhov (Румъния) и Борис Колев е, че са движени от желание за успех и нужда да дават обратно на обществата си. Всички те са преминали обучение за предприемачество в училищна възраст, което е повлияло върху успешното им развитие им по-нататък. Въпреки различните сектори, в които развиват бизнесите си – финансови услуги, управление на хора, уеб анализи, софтуерни приложения, социално предприемачество и образование - те са единодушни, че ученето на предприемачески умения е в основата на успеха.

Борис Колев е номиниран и награден заради богатия си опит като предприемач и мениджър на иновативни технологични, маркетингови и най-вече общественозначими проекти. Отличителна черта на всеки бизнес проект, който Борис създава и развива, е активният социален компонент и мисията за подкрепа и развитие на средата, природата и обществото в България. Първата си компания той стартира, когато е само на 18 години, а в момента е управляващ партньор на една от най-бързоразвиващите се компании в ИТ сектора у нас, както и на новосъздаден рисков фонд за инвестиции в Български технологични стартъпи. Извън бизнеса, той активно подкрепя различни каузи и участва в управителните съвети на няколко нестопански организации, включително CSR Bulgaria – Българската мрежа за корпоративна социална отговорност.

Високопоставени гости от Европейския парламент, дипломати и висши мениджъри от сферата на иновациите уважиха награждаването на младите лидери в Норвежката резиденция в Брюксел.

Повече за Борис Колев:

Борис е сериен предприемач с дългогодишен опит в създаването и развитието на технологични компании и проекти в сферата на иновациите. Генерален директор и основател на JT International Group – българска група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации. Съосновател е на DigiMark, компания за разработката на мобилен софтуер с най-голям ръст сред ИТ сектора в България за 2014 година. А от 2015 година е управляващ директор в DigiMark Ventures, която е технологичен инвеститор в серия от български стартъпи, сред които Doglar, Regico, MedicHome, Gen1, Dermico, eMEDy и др.

Сред първите начинания на Борис още от 2007г. е компанията JT Design, която и до днес е сред водещите уеб студиа в страната, а последната му инвестиция е в стартъпа за генетични изследвания и нутригеномика - NutriGen.

Борис е почетен президент е на „Българската Форумна Лига“ и е член в борда на директорите на “CSR Bulgaria” – Българската мрежа за корпоративна социална отговорност, фондация „Mastermind Bulgaria” и още няколко нестопански организации в България.

Борис учи бизнес администрация в University of Portsmouth, САЩ, а след това завършва магистърска програма „Иновации, предприемачество и финанси“ във ВУЗФ, София, след като получава специална награда под формата на пълна стипендия за принос в развитието на иновациите и предприемачеството в България от сп. Forbes Bulgaria през 2013г.

През 2007-ма година световното бизнес издание "Business Week Worldwide" позиционира Борис на 2-ро място сред "Най-успешните млади предприемачи в Европа". През 2011г. печели 2-ро място за наградата "Най-добър млад мениджър на България". През 2013г. попада в първата класация „30 под 30“ на младите лидери с най-голям потенциал в страната според списание Forbes. Междувременно се занимава с развитие на социални проекти и е бизнес консултант, ментор и гост лектор в български и чужди висши училища по теми като предприемачество и социален бизнес.

От създаването на магистърската програма „Корпоративна социална отговорност и финансов мениджмънт“ във ВУЗФ (която е съвместен проект със CSR Bulgaria), Борис е преподавател в дисциплината „Социално отговорни практики“.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички