Българите последни в ЕС по благосъстояние


Българите последни в ЕС по благосъстояние
Снимка: Actualno.com

3376

Българските граждани са на дъното в Европейския съюз по материално благосъстояние, сочат най-новите данни на Евростат, актуални към края на 2020 година. Статистиката измерва фактическото индивидуално потребление на глава от населението на база паритет на покупателната способност през 2020 година, като не посочва суми.

Фактическото индивидуално потребление на глава от населението в България е с 39% по-ниско от средното за ЕС. Това отрежда последно място на страната от всички 27 членки, като България не споделя този дял с нито една друга страна, което, условно казано, я поставя в собствена категория.

Общо 5 държави отчитат потребление на глава от населението в размер 25% или повече под средното за ЕС.

Плътно пред България попадат държавите Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия, където потреблението на глава от населението достига между 25% и 35% под средното за ЕС.

13 страни попадат в диапазона 25% или по-малко от средното за ЕС. Румъния, Естония и Гърция записват потребление на глава от населението в размер между 21% и 25% под средното.

В диапазона 11% - 20% под средното за ЕС влизат Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения.

В групата с индивидуално потребление на глава от населението в размер 10% или по-малко от средното за ЕС влизат Кипът, Италия, Литва и Ирландия.

През 2020 година едва 9 държави имат фактическо индивидуално потребление на глава от населението над средното за Европейския съюз. Лидери са Люксембург (31% над средното за ЕС), Германия (23% над средното) и Дания (21%). С потребление на глава от населението в диапазон 5%-20% над средното са Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция.

Фактическо индивидуално потребление на глава от населенито - средното за ЕС е 100; в България индексът достига 61 или 39% под средното за ЕС; за еврозоната средното е 105;

По отношение на брутния вътрешен продукт на глава от населението, България отново е на дъното. У нас БВП на човек възлиза на 55% под средното за ЕС, докато лидер е Люксeмбург – цели 266% над средното за ЕС.

Страни извън ЕС

Трябва да се отбележи, че при все, че България е последна в ЕС, страната ни се намира в своеобразния клуб на богатите. Казано с други думи – ниската икономическа база ни поставя в неблагоприятно положения да догонваме едни от най-развитите страни в света. От друга страна, държавите извън ЕС са дори в още по-неблагоприятно състояние. Така например, според данните на Евростат, фактическото индивидуално потребление на човек от населението в Сърбия е 48% под средното за ЕС. В Република Северна Македония то достига 56% под средното за ЕС, докато в Албания пада до цели 60% под средното. В Черна Гора потреблението, точно както в България, възлиза на 39% под средното за ЕС, а в Босна и Херцеговина – 67% под средното. Потреблението на глава от населението в Турция достига 28% под средното за ЕС, което би я поставило в една група със Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия, ако беше член на ЕС.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички