Българската Хювефарма се листва на борсата в Амстердам


Българската Хювефарма се листва на борсата в Амстердам
Снимка: Министерски съвет

4256

Българската фармацевтична компания „Хювефарма” подготвя листване на фондовата борса в Амстердам, съобщават от дружеството чрез официалния си сайт. „Хювефарма” е собственост на „Адванс Пропъртис”, която се притежава от българските бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви.

„Хювефарма” ще предложи на инвеститорите новоиздадени акции, като е предвидена и вторична оферта на съществуващи книжа, които ще бъдат предложени от акционера на компанията, а именно дружеството „Адванс Пропъртис”. В съобщението не е посочено в какъв размер ще бъдат предложени съществуващите акции.

„Хювефарма” ще търси 300 млн. евро от процедурата по първично публично предлагане на акции (IPO) на регулирания пазар на Euronext Amsterdam, съобщават от компанията.

Процедурата ще се реализира през идните седмици. Компанияте е наела J.P. Morgan AG, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe AG, които ще бъдат глобални координатори на IPO-то.

„Хювефарма” е компания, разработваща продукти в сферата на ветеринарната и хуманна медицина. Тя се нарежда на шесто място в света по размер на прихиходите в сферата здравните продукти в животновъдството (включително ваксини) и на второ място в сферата на здравните грижи за свине и домашни птици (без ваксини), пише в съобщението.

„Хювефарма”, която е регистрирана в Нидерландия, отчита приходи от 588 млн. евро и печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) от 167 млн. евро през 2020 година.

Основните производствени мощности на компанията се намират в Италия, Франция, България и САЩ.

„Хювефарма се намира на следващия етап на своето развитие и това IPO е естествения начин да засилим растежа на компанията. IPO-то ще засили допълнително органичния ратеж на компанията и разработката на нови продукти, като освен това ще увеличи способността на компанията да придобива или лицензира нови продукти или технологии, ще намали нашия ливъридж, като освен това ще ни позволи допълнително да увеличим производствения си капацитет”, коментрира Кирил Домусчиев, президент и изпълнителен директор на компанията.

„Развълнуван съм от бъдещето ни като листната компания”, добавя бизнесменът.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички