Български и световни специалисти провеждат „Триалози“ и обединяват наука, изкуство и технологии този уикенд в София


Български и световни специалисти провеждат „Триалози“ и обединяват наука, изкуство и технологии този уикенд в София
Снимка: RELOGIA

6236

Първото от поредицата интердисциплинарни събития на платформата RELOGIA ще се проведе от 24 до 26 ноември в Ректората на СУ

На 24, 25 и 26 ноември в Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, в 224 зала "Америка за България" ще се проведе тридневното събитие „Триалози“, първото от поредицата интердисциплинарни събития на иновативната платформа RELOGIA, която разглежда съвременния свят и неговите основни проблеми през единна призма, обединяваща наука, изкуство и технологии.

Както говори самото име на събитието, то ще включва „триалози“ върху следните теми: "Съвременната Художествена Форма и Науката на възприятието" - 24.11; „ Видовете реалности. Технологиите - инструмент вместо цел “ - 25.11; „Естествен и изкуствен интелект“ - 26.11. Тези теми ще бъдат пречупени през през погледа на представители на науката, изкуството и технологиите. Аудиторията ще има активно участие в обсъжданията, реализирано чрез интерактивна aпликация.

Ще бъдат представени и проектите “Паметта на човечеството”, част от програмата за интердисциплинарно интерактивно изкуство, Interface Cultures на Университета в Линц и една от пионерските организации за технология, общество и култура – Арс Електроника.

Сред участниците на тридневния форум са изявени български и чуждестранни имена от различните видове направления като Михайло Николич, основател и CTO (главен технологичен директор) на дигитална агенция Athlon, както и на дигиталния иновационен хъб Resonator и образователен център Технократи; доц. д-р Леандър Литов - физик, член на борда на ЦЕРН, ръководител на българския екип в ЦЕРН, Европейска организация за ядрени изследвания, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”; Камен Козарев - астрофизик, Институт по астрономия на БАН, Харвард-Смитсониън център по астрофизика Бостън, САЩ; проф. д-р изк. Петер Цанев - художник, преподавател по Психология на изкуството и арт-терапия в Националната Художествена Академия; Агниешка Дейнович (Biofeedback, невротерапия, невротренинг); Мартин Кунце (MOM, Memory of Mankind); Климентина Миленова (Interface Cultures, Kunstuniversitat Linz, Ars Electronikа); Момчил Алексиев - филмограф и сценограф (творческото студиоInteractive Lab, VR Lab BG); Христо Колев - магистър по медицинска химия и докторант в катедра „Аналитична химия“ при СУ „Св. Климент Охридски”, комуникатор на науката, концептуално изкуство, основано на научни принципи и явления, скрит зад псевдонима „Christobel“, Д-р Невена Иванова - учредителен директор на symbiomatter: лаборатория за експериментални изкуства и Д-р Цветана Иванова – основател и CEO на фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Re:”.

Целта:

Двадесет и първи век се характеризира с бурно развитие на науката и технологиите, което води до драстично изменение на средата, в която живеем, начина ни на живот, работа, мислене, комуникация и възприятие на заобикалящата ни действителност. Разбирането на процесите, протичащи при тези нови условия налага подход, обединяващ наука, изкуство и технологии, разглеждани като единен продукт на човешката креативност.

RELOGIA_Триалози се организира от Фондация за изследвания в областта на Науката и Изкуството “Re:”, Софийски университет “Св. Климент Охридски”, Център за икономически стратегии и конкурентоспособност, Аthlon, Semantic-Interactive. Партньори са БАН, НХА, МОМ, Университета в Линц и Арс Електроника.

RELOGIA_Триалози се осъществява с любезната подкрепа на посолството на република Австрия.

Пълна информация за събитието може да бъде намерена на адрес:

Facebook: Re: naissance/ Изкуство и Наука в България

Регистрация : https://goo.gl/WWnLLb

Web: www.refoundation.net

ЗА RELOGIA

Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Re:” изгражда мрежа между различните дялове на познанието. Резултат от нейното развитие е въвеждането на две нови понятия: Триалози – комуникация между Изкуство, Наука и Технология и RELOGIA – дефиниция - RE от Ренесанс - възраждане на потенциала за взаимно допълване на дисциплините от изкуството, науката и технологиите; LOGIA концепция, наука.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички