Българският бизнес няма нито един мащабен проект по плана "Юнкер"


Българският бизнес няма нито един мащабен проект по плана "Юнкер"
Снимка: БГНЕС

2784

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), или т.нар. план "Юнкер", беше увеличен с допълнителни 500 млрд. евро, за да може чрез тях да привлече повече проекти. Планът ще работи до 2020 година, реши Европейският парламент.

Новите проекти трябва да насърчават създаването на работни места, особено за младите хора. Те трябва да са полезни и за растежа на съответната икономика, като могат да са в сферите на енергетиката, околната среда, климата, здравеопазването и т.н. Това е шанс и за страната ни, която до момента е "усвоявала" единствено заеми.

"Вече бяха мобилизирани 250 млрд. евро, а 40 000 малки и средни предприятия получиха подкрепа", каза докладчикът от комисията по бюджетите Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП). Той подчерта, че "нищо не става автоматично". "За да получи определен проект допълнителна подкрепа, трябва да видим реални резултати", заяви той. Българският евродепутат Ева Паунова пък коментира, че дори скептиците са наясно, че планът "Юнкер" работи. "Например, за година и половина българските проекти са спечелили 360 милиона евро съфинансиране от ЕФСИ. С допълнителните частни инвестиции общата им стойност ще стигне 1.5 милиарда евро, което е 3% от БВП за 2017 г.", заяви тя.

Всъщност до момента България няма искане за нито един мащабен проект по плана. Интересът е бил само за евтини фирмени кредити за около 1.4 млрд. лв. Сега увеличаването на "бюджета" на плана ще даде допълнителен шанс на българския бизнес да кандидатства за финансиране. А успешни примери има - гръцка фирма получи около 30 млн. евро за иновация, свързана с месопроизводството, при която замествала животинската мазнина в продуктите със зехтин. Френска община пък взе 100 млн. евро за саниране на жилища, а Великобритания получи "да" за проект на стойност близо 500 млн. евро, за да монтира "умни" уреди за отчет на тока, водата и газа за бита, пише "Сега".

Обобщението до момента показва, че над 90% от парите по плана "Юнкер" за инфраструктурни проекти са били усвоени от богатите държави от Западна Европа. Останалите - от Централна и Източна Европа, които имат най-голяма нужда от подобен род инвестиции, са успели да привлекат само 8% от ресурса. Основната част от парите е била насочена към енергийни проекти. На този сектор се пада почти половината (46%) от финансирането от плана.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички