Българският търговец на оръжие Armaco прави бизнес с компания на индиеца Гаутам Адани


Българският търговец на оръжие Armaco прави бизнес с компания на индиеца Гаутам Адани
Снимка: iStock

7494

Българската компания за търговия с оръжия с 20-годишна история Armaco е изградила съвместно предприятие с дъщерното дружество на индийския конгломерат Adani Enterprises – Agneya Systems Limited, обяви SeeNews.

Целта на новоучреденото Armada Defense Systems Limited е да произвежда и доставя оборудване за индийските въоръжени сили. Мажоритарният дял в Armada Defense Systems Limited (56%) притежава Agneya Systems, а родната Armaco държи останалите 44%, пише в декларация на Adani Enterprises до Националната фондова борса на Индия.

Компанията, регистрирана в индийския щат Гуджарат, още не е започнала дейност. Контролиращият акционер придоби 5600 акции на Armada Defense Systems по 10 индийски рупии всяка, което прави инвестиция от 56 000 индийски рупии (633,23 евро).

Двете компании

Armaco е българска компания специализирана в износ и търговия на продукти от български, европейски, източноевропейски, руски и други производители от отбранителната индустрия. В портфолиото на компанията са включени оръжия, боеприпаси, оптични устройства и компоненти за боеприпаси.

Adani Enterprises е водещата компания на една от най-големите бизнес организации в Индия Adani Group. Тя е собственост на 3-ия най-богат човек в света и най-богатия човек в Азия и в Индия според класацията на Forbes – Гаутам Адани, чието богатство възлиза на 90 млрд. евро. Той контролира пристанище Мундра в родния си щат Гуджарат и е най-големият оператор на летища в Индия.

През 2022 г. Адани придоби индийските активи на швейцарската фирма Holcim за 10,5 млрд. долара и стана вторият по големина производител на цимент в Индия.

Целта на Адани е да бъде най-големият производител на зелена енергия в света и смята да инвестира до 70 млрд. долара в проекти за възобновяема енергия.

Диверсифицираното портфолио на Adani Enterprises е разделено на енергийни и комунални услуги, транспорт и логистика и нововъзникващи бизнеси. В момента Adani Enterprises Limited е фокусиран върху бизнеси, свързани с летища, пътища, управление на водите, центрове за данни, соларно производство, отбрана и космическо пространство, хранителни масла и храни, минно дело, интегрирани решения за ресурси и селскостопански продукти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Индия купува руски оръжия за 4,5 млрд. евро. Защо?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички