Българските картофи поскъпват двойно - ето защо


Българските картофи поскъпват двойно - ето защо
Снимка: iStock

5915

Почти двойни са разходите за декар земеделска продукция в сектор "Плодове и зеленчуци". За това съобщават производители от Гоце Делчев. Един от тях Иван Сабахуков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е сред малкото останали големи земеделски производители в региона.

"Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това, защото е невъзможно да изкараме евтина продукция, тъй като самите ние купуваме и произвеждаме скъпо", обясни Иван Сабахуков. БАН: Храните ще поскъпнат с повече от 50% до новата реколта

По думите му в производството на картофи е застрашено от унищожаване заради все по-скъпите торове, препарати и горива и липсата на каквато и да било помощ. "По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася за изхранването на населението, е убийствено", категоричен е Сабахуков.

Картофопроизводителят препоръча всеки, който има възможност да засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според него мерките на правителството допълнително ще утежнят положението.

Субсидията за производството на картофи е 100 лева на декар, които са крайно недостатъчни да покрият разходите. От тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината в България да има толкова много вносна продукция. Градинари: След 10 години няма да ядем български плодове и зеленчуци

От Министерството на земеделието и храните са обещали изработването на алтернативни варианти за подпомагане на българските производители на картофи.

Припомняме, че от ведомството заявиха, че през Програмния период 2023-2027 година производителите на картофи са включени в обхвата на подпомагането чрез интервенции, допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост и еко схемите по Първи стълб. Проведена беше и среща с представители на Национална асоциация на картофопроизводитеите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Вносните плодове и зеленчуци доминират българския пазар

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички