Българските работодатели недоволни от подготовката на кадри в университетите


Българските работодатели недоволни от подготовката на кадри в университетите
Снимка: Thinkstock

4990

Работодателите в България смятат, че студентите не получават необходимите знания за бъдещите си професии по време на обучението си в университетите. Това сочат резултатите от анкета сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за нивото на образование.

Над две трети от анкетираните (67%) считат, че на студентите са им необходими допълнителни знания. Резултатите са същите както и през 2008 година – тогава 68% е делът на фирмите с това мнение. Крайно негативни оценки за подготовката на студентите у нас изразяват 20% от анкетираните, а доволните са едва 13%.

Основните пропуски в образованието на младите хора, според представителите на бизнеса, са в професионалните умения и в базисните икономически познания. На следващо място близо 45% от фирмите считат, че на младите хора им липсват също умения за работа в екип, а според 38% - и на предприемаческо мислене. В анкетата работодателите отбелязват, че на завършилите образование им липсват практически познания и трудно правят връзката между теоретичната подготовка и нейното практическото приложение.

През следващите 5-10 години членовете на Палатата се ориентират към наемане на хора със средна или висока квалификация. Само 1% от работодателите планират назначаване на нискоквалифицирани работници. Най-търсени в бъдеще продължават да са кадри, завършили техническо образование, включително IT специалисти, като спрямо предходни проучвания продължава да расте броя на фирмите, които планират да наемат служители, завършили информатика.

Според членовете на БТПП най-голямо изоставане в качеството на обучение има при висшето образование и при средното професионално. Обучението в езиковите гимназии традиционно има най-малко неодобрение – само 3% от фирмите.

Единодушно се подкрепя от членовете на Палатата идеята за провеждане на ежегодно проучване за необходимостта от конкретни професии, с което да се съобразяват в приема университетите/професионални училища.

Категорично мнение сред деловите среди е, че е необходимо да се увеличи броят на младежите в схеми за стажуване/чиракуване. Според анкетираните членове на БТПП, има необходимост от реално практическо обучение и на студентите и на учениците, а не само натрупване на теория.

В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи се, което води до огромни компромиси с качеството на обучение. Според работодателите следва да има и по-високи критерии за приемане в университетите. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици – това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички