ЦИК обясни кога не можете да поправите грешка при машинно гласуване


ЦИК обясни кога не можете да поправите грешка при машинно гласуване
Снимка: БГНЕС

4227

Нищо не можете да направите, ако след получаване на разписката при гласуване на машина видите, че сте се объркали и сте искали гласът ви да отиде за друг. Причината е, че всъщност процесът е приключил. Това посочи говорителят на ЦИК Александър Андреев в сутрешния блок на БНТ.

Андреев предупреди, че при машинно гласуване всъщност има няколко екрана на машината и процесът може да се наблюдава там внимателно, за да няма грешки. Самото гласуване става с карта, като не е нужно гласоподавателят да заявява предварително, че иска да гласува машинно. Всеки, ползващ картата, след това я връща на отговорните служители в секцията.

Припомняме, че при гласуване с хартиена бюлетина преди да пуснете бюлетината в урната можете да проверите и ако установите грешка, да поискате нова бюлетина, но не и след като сте пуснали бюлетина в урната.

Иначе гласуването на хартия става по познат начин – с химикалка със син цвят, като се отбелязва предпочитанието с X или V. За пръв път тази година преференциите са с различни номера от тези на партиите. Партиите започват от номер 1, а преференциите – от 101. Така се цели да се избегне ефектът 15/15 – припомняме, че на предните избори за Европейски парламент от БСП в ЕП влезе Момчил Неков, който беше номер 15 в листата им, а БСП като партия бяха под номер 15 в избирателния списък.

Пред Actualno.com обаче лицето на "Български машини за гласуване" Александър Чобанов разказа повече за машинното гласуване и по-точно каква машина не е била приета от ЦИК. Припомняме, че доставка на машини под наем ще бъде направена от "Сиела Норма", а Чобанов публично каза, че това се случва заради "Информационно обслужване". Пред камерата на Actualno.com г-н Чобанов демонстрира как работи неговата машина и посочи най-голямото ѝ предимство - неговият продукт има отделен сейф, където се запазват както началният, така и крайният протокол при гласуване - на независим носител, т.е. дори без достъп от изборната комисия. "Смятам, че заради това машините не бяха избрани", категоричен е Чобанов.

На Андреев обаче му бяха спестени въпроси относно позицията на "Прозрачност без граници" защо ЦИК не казва какви са мотивите машините да се наемат, а не да се купуват и защо цената е с почти 1000 лева по-висока на машина.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички