Цацаров за случая с Иванчева: Кой арест не е унизителен?


Цацаров за случая с Иванчева: Кой арест не е унизителен?
Снимка: БГНЕС

2635

Считам, че колегите ми си свършиха работата и стоя зад тях. Какво означава премината граница – ако е това, че обвиняемата трябваше да присъства на обиска, то това е изискване на закона. Дали правата на човека са нарушени или не, определя законът. Арестът е унизителен, спор няма, но ще ми позволите да цитирам проф. Никола Филчев (бел. ред. - бивш главен прокурор) – няма арест, който да не е унизителен. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в коментар за ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

С думите си главният прокурор не се съгласи, че по закон всъщност трябва да има претърсване и изземване в присъствието на поемни лица, иззетите доказателства да се поставят в пликове, да се изготви протокол и поемните лица да го подпишат, с което да удостоверят законността и достоверността на процедурата.

Раздор между изпълнителната и съдебната власт няма, след като стана ясно, че позицията на външния министър Екатерина Нинова не е позиция на правителството, уточни Цацаров пред Нова телевизия, визирайки думите на Захариева, че "са преминати границите" при ареста на Иванчева. Работеща прокуратура, особено за една малка, но особено креслива част от политиците, е особено неудобна, каза още главният прокурор, без да уточнява кого точно визира. Припомняме, че най-много критики за работата на прокуратурата идват от ДСБ и "Да, България", които се обединиха заедно със "Зелените"

Не бива да корим адвокатите на обвиняемата, че застъпват определени тези, те осъществят функция по защита. Най-голямата неистина е, че белязаните пари са върнати, обясни Цацаров, който не коментира защо до Иванчева и Петрова не е допуснат адвокат при ареста, след като съгласно Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) това е задължително.

Поредният скандал в ДАИ

Друга знакова новина в областта на правосъдието беше акцията в дирекцията на ДАИ в Благоевград, където бяха задържани 10 души. Не закъсняха и коментарите.

В момента, в който служителите в НАП започнаха да получават процент от наложените глоби, корупцията там изчезва. Докато ДАИ не се превърне в структура като НАП, проблемите там ще продължат. Такова мнение изрази бившият служебен министър на транспорта Кристиян Кръстев, който обаче не коментира дали при положението с процента от наложените глоби не възниква изкушението да се налагат все повече глоби, дори без основание.

Предлагахме всичко в ДАИ да стане с конкурс, да се изринат Авгиевите обори, каза председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов, който беше категоричен - не се сменят леглата в един бардак.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички