Цачева: Заявленията в Агенцията по вписвания се обработват в срок

Цачева: Заявленията в Агенцията по вписвания се обработват в срок
Източник: БГНЕС

Всички заявления в Агенцията по вписванията от юридически лица се обработват в срок, увери правосъдният министър Цецка Цачева по време на парламентарния контрол.

По думите ѝ днес се обработват заявления, подадени преди два дни.

Това заяви в парламента министъра на правосъдието Цецка Цачева

В отговор на въпрос на депутати Цачева призна, че проблеми е имало, но те са преодолени. Според министъра към днешна дата Агенцията по вписванията, която поддържа Търговския регистър, има основно кадрови проблеми. Конкурсът за назначаване на 30 допълнителни длъжностни лица по регистрацията още не е приключил, а IT служителите вместо 17 са само 4.

Както е известно през август търговският регистър спря работа за две седмици, като за причината още върви разследване. Обявена тази седмица обществена поръчка за осигуряване на допълнителна памет за регистър отново породи притеснения, че може да има нов подобен проблем. Цачева обаче уточни в сряда, че така опасност няма.

"На следващо място самият факт на преминаване на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията, възможността и сроковете за тяхната пререгисрация, обемът като число на тези юридически лица, също доведе до обективно забавяне и действително имаше един период, в който този тридневен срок не се изпълняваше. Това е публично известно, но още тогава ви информирах към онзи момент какво се прави за преодоляването на това забавяне", заяви Цачева.

По думите ѝ с разкритите бройки за длъжностни лица по регистрацията и с полагане на извънреден труд във времето се е преодоляла забавата на Търговския регистър.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.