Първите в света на авточастите спирачни дискове и накладки за електромобили


Първите в света на авточастите спирачни дискове и накладки за електромобили
Снимка:

7590

 

Немският гигант за производство на авточасти TRW пусна през миналата година

първите произведени за вторичния пазар на авточасти за електрически превозни средства.  Това са спирачни накладки, специално проектирани за целта.

Електрическите автомобили заемат все по-голям дял от производството и продажбата на автомобили в световен мащаб. Те притежават много преимущества пред стандартните с дизелови и бензинови двигатели. Но определящото е, че са екологично чисти и не замърсяват околната среда. А това е глобален световен проблем.

С увеличаващите се продажби на електрически автомобили, все повече световни производители на авточасти за коли, започват разработката на нови производства на резервни части за тях.

В унисон със световните тенденции през миналата година TRW представи

под марката TRW ZF Aftermarket първите спирачни накладки, проектирани за електрически автомобили. С асортимента си те покриват 97 процента от автомобилния

парк на електрически  и 92 процента на хибридни автомобили в Европа, както и Tesla и Nissan Leaf. Разработваната линия е известна под името Electric Blue и е разширена за момента с накладки за хибридни автомобили и спирачни дискове.

Спирачните накладки Electric Blue се характеризират с: 

- Опорната пластина на спирачната накладка е снабдена с звукопоглъщаща пластина. Тя е боядисана със синьо прахово покритие, което я предпазва от корозия. Фрикционният материал на накладката е залепен към пластината с устойчиво на високи температури и срязване лепило.

- Ниско ниво на шум – тестовете на шум и вибрации потвърждават, че накладките от серията Electric Blue са с значително намалени показатели за шум и вибрации, което се дължи основно на използвания в направата им нов материал FMG 53.

- По-малко замърсяване – при работа накладките отделят по-малко прах и вредни метали и съответно по-малко замърсяват околното среда.

- Лесен и бърз монтаж – всички спирачни накладки от серията TRW

Electric Blue се доставят с необходимите аксесоари за бърз монтаж.

За разработките си на спирачни накладки за електрически и хибридни автомобили,  ZF Aftermarket печели наградата за иновации – Equip Auto International Innovation Award на международния панаир за оборудване на автомобили.

Спирачни дискове TRW за електрически автомобили

Това е следващия етап от развитието на производството на авточасти за след продажбен сервиз. От тази година са на пазара и спирачни дискове за Tesla Model S. Като лидер в производството на спирачни дискове, TRW гарантира и високо качество на спирачните дискове за Tesla Model S, които се характеризират с:

- Произведени са от високо въглероден сив чугун, наречен GG 15HC,  който отвежда бързо топлината и дава една добра   ефективност на спиране. Това намалява вероятността от деформация на спирачните дискове и появата на вибрации при спиране.

- Добра устойчивост на корозия, чрез покриване на части от диска със специална черна боя. Така се създава защитна бариера срещу корозия.

Освен спирачните дискове и накладки за електрически автомобили и хибриди,

ZF разработва и хибридни модули , плъгин хибридни трансмисии, електрически задвижвания, силова електроника и системна интеграция за пазара на резервни части.

С поглед към бъдещето

Прогнозира се, че в близките десет години производството на електрически и хибридни автомобили ще достигне до една трета от общото производство на нови автомобили. Това се обуславя от все по-строгите екологични норми, налагани от страните в световен мащаб и от все по-добрите технически характеристики на произвежданите електрически превозни средства. А това предполага голяма промяна както в производството и дистрибуцията на авточасти, така и в поддръжката и ремонта на автомобилите.

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички

Най-четени новини


виж всички