Volkswagen пуска свои батерии за електромобили


Volkswagen пуска свои батерии за електромобили
Снимка: Volkswagen

5607

Германският автомобилен концерн Volkswagen започна производството на собствени акумулаторни батерии за електромобили. В град Залцгитер беше пуснато пилотно производство на такива батерии. Компанията разчита по този начин да натрупа необходимия опит, който ще ѝ позволи заедно с шведската фирма Northvolt да развие масово производство на батерии, съобщава Deutsche Welle.

Според председателя на надзорния съвет на концерна Ханс Дитер Пьотч, със своето производство и центъра за върхови постижения в Залцгитер, Volkswagen ще даде решаващ принос за развитието на производството на батерии в Германия.

Volkswagen и Northvolt планират през 2020 г. да започнат изграждането на завод за производство на акумулаторни батерии с обща мощност 16 гигаватчаса. Въвеждането в експлоатация се очаква да стане в края на 2023 г. – началото на 2024 г. През това време ще бъдат открити 1000 работни места, от които 700 ще бъдат в съвместната германско-шведска пилотна фирма.

Инвестиции за над 1 млрд. евро в батерии

В така наречения център за върхови постижения около 300 служители на Volkswagen ще се занимават с разработване и тестване на технологичните процедури за производството на литиево-йонни батерии. През 2020 г. отново в Залцгитер ще отвори врати предприятие за утилизацията на отработените батерии.

Концернът ще инвестира общо над 1 млрд. евро в собствено производството на акумулаторни батерии за електромобили, от които 900 млн. евро ще бъдат предоставени на съвместното германско-шведско предприятие.

През ноември 2019 г. ще започне производството на първия сериен електрически автомобил на германския концерн VW ID.3, след което се предвижда производството на нови модели.

През следващите 10 години на пазара може да бъдат пуснати 70 различни модели електромобили, което ще изисква голямо количество акумулаторни батерии. До момента Volkswagen ги доставя от азиатски производители. Мениджмънтът на немския автомобилен гигант разглежда различни варианти на изграждането на завода за акумулатори в Германия.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички