Заради Сирия Volkswagen отлага договора с Турция


Заради Сирия Volkswagen отлага договора с Турция
Снимка: Volkswagen

4457

Автомобилният концерн Volkswagen отлага решението за изграждане на завод в Турция на фона на турската операция в Сирия, съобщава германският бизнес ежедневник Handelsblatt, позовавайки се на свои източници, предаде БГНЕС.

Концернът преговаря с турската страна за изграждането на завод в близост до град Измир. След началото на турската операция в Сирия обаче ръководството на Volkswagen не бърза да подписва договора за строителство, отбелязва изданието.

"Наблюдаваме ситуацията с голяма предпазливост", казва говорител на Volkswagen пред Handelsblatt.

Ключовият инвеститор във Volkswagen - правителството на Долна Саксония, може окончателно да блокира сделката, заради убитите цивилни в хода на "Източник на мир" в Сирия, пише още германският вестник, като заключва, че "бърз изход от ситуацията не съществува".

На 9 октомври турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на операция "Източник на мир" в Северна Сирия срещу Кюрдската работническа партия.

Операцията продължава и в момента, а критиките спрямо нея се сипят от цял свят, като редица големи държави вече взеха мерки - спиране на оръжеен износ от страна на Германия, Франция, Холандия, Норвегия и Финландия, както и санкции от страна на Турция. Няма обаче съгласие за общо европейско оръжейно ембарго срещу Турция.

България също беше сред основните кандидати за завода на Volkswagen, стигайки до последната фаза на преговорите. Заради щедрите субсидии, квалифицирани кадри и огромен пазар германският концерн се спря на Турция.

Изборът на южната ни съседка е на път да донесе сериозни главоболия на автопроизводителя, който е критикуван от редица европейски политици и може да бъде разследван от Европейската комисия заради нарушаване на правилата на ЕС.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички