Целта на Хърватия: да купи 12 изтребителя до края на 2020 г.

Целта на Хърватия: да купи 12 изтребителя до края на 2020 г.
Източник: Lockheed Martin

Хърватия има за цел да закупи 12 изтребители от четвърто поколение до края на 2020 г.

"Нашата цел е да разберем до средата на следващата година какви самолети можем да закупим и да имаме договор, подписан до края на следващата година", каза Роберт Копал, специален съветник на премиера Андрей Пленкович.

"Тактико-техническо проучване показа, че Хърватия се нуждае от 12 самолета и процесът на доставка ще започне официално с изпращане на заявки за предложения до страни, чиито самолети отговарят на техническите изисквания на Хърватия", обясни Копал.

По думите му един от многото параметри за избор на изтребител ще бъде датата на доставка.

Хърватия ще стартира две отделни процедури - една за нови самолети и втора за изтребители втора употреба и ще оценява отделно офертите, които ще получи при всяка процедура.

"След оценяването ще имаме победител в категорията Нов (самолет) и победител в категорията Използван (самолет), след което ще вземем окончателното решение", посочи Копал.

През януари Хърватия се отказа от покупката на 12 многоцелеви американски бойни изтребителя F-16 Barak от Израел, след като сделката за 500 млн. долара беше блокирана от САЩ. Те трябваше да заменят старите руски изтребители МиГ-21.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.