Цената на агнешкото стигна 17 лева преди Великден


Цената на агнешкото стигна 17 лева преди Великден
Снимка: supichka.com

5069

Агнешкото по магазините за Великден ще бъде българско и румънско, тъй като много агнета влязоха у нас от северната ни съседка. Ще има и замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия, което се продава всяка година. Това заяви Бисер Чилингиров, председател на Национална овцевъдна асоциация (НОА), пред "Стандарт".

Той призовава българите да си купят агнешко директно от фермите.

"Така те ще получат бонус разходка до фермата, ще могат да изберат агнето по красота, цвят и миризма, а също така ще получат и подарък - главичка и карантия. От българското агнешко няма по-вкусно", категоричен е Чилингиров. По думите му родните агнета пасат билки, хранят се с биофуражи и пият кладенчова вода, което прави месото им изключително вкусно и био.

Тази година можем да си закупим агнешко на цени от 6-7 лв. за кг живо тегло. А в магазините цената е от 13 лв. до 17 лв. за кг. "С наближаването на Великден и Гергьовден се надяваме, че ще се ускори търсенето на българските агнета, тъй като се различават по качество и вкус от румънските, чието месо е като козето, по-синкаво", посочи Чилингиров. По думите му румънските агнета са с лев по-евтини и затова се внасят от родните търговци.

Според Чилингиров не е проблем да се намери българско агнешко и дори има фермери, които правят доставки по домовете. По думите му трябва да сме нащрек, за да не ни продадат шилешко за агнешко, което в магазините също е по 14 лв./кг. "Шилешкото е много по-евтино, продава се по 3-4 лв. за кг живо тегло", каза председателят на НОА.

Неговият съвет е при покупка на агнешко, ако се съмняваме в произхода му, да поискаме документ, в който пише от коя кланица е и в коя ферма е пасло. Размразеното месо пък ставало лигаво при допир, стои по-синкаво, а при натиск не връща първоначалното си положение, както при прясното месо.

"То е розово, мазнините са бели и се различава от размразеното", каза Чилингиров.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички