Цената на белия хляб ще се повиши с между 5 и 9 ст.


Цената на белия хляб ще се повиши с между 5 и 9 ст.
Снимка: Pixabay

2696

Белият хляб, който продължава да е най-купуваният у нас, ще поскъпне с между 5 и 9 стотинки заради увеличението на цената на газа. Това твърдят хлебопекари. Изчисленията ще са по-точни през май, когато ще дойдат сметките с новата цена на синьото гориво, съобщи БНТ.

По-високите цени на природния газ ще засегнат основно големите хлебозаводи, чието производство изцяло зависи от газа. По-слабо засегнати ще бъдат малките фурни на електроенергия или бутиковите пекарни на дърва.

Тези, които разчитат основно на природен газ за производството на хляб, допускат и по-голямо завишаване на цената му, а това са около 70% от хлебарите в страната, казва Тодор Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич.

Според хлебопроизводителя Радослав Райков цената би следвало да се вдигне с 5 до 10%, тъй като синьото гориво е с дял до 70% от разходите на хлебозаводите.

Много от мелниците също използват природен газ, а това ще доведе до скок и в цената на брашното с около 50 лв. на тон. Поскъпването на синьото гориво ще се отрази на целия процес, казват представителите на бранша.

По-рано днес обаче председателят на КЕВР Иван Иванов уверено заяви, че поскъпването на газа няма да доведе до ръст на цените на стоки и услуги.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички