Цената на безина може скоро да достигне 2,60 лева за литър

Цената на безина може скоро да достигне 2,60 лева за литър
Източник: БГНЕС

2,47 лева за литър A95 и 2,49 лева за литър дизел средно в Монтана, а разликите не само в различни области, но и при различни вериги, дори в един и същ град, са вече чувствителни – това е картината на пазара на горива в България.

Според платформата fuelo.net, средната цена на бензина днес (26 октомври) е 2,38 лева, а на дизела – 2,42 лева. Средното поскъпване за 1 месец е 10 стотинки, на дизела – 12 стотинки. Най-евтино днес се продава бензина в Стара Загора – 2,07 лева, но става въпрос за конкретна бензиностанция. А по области Видин и Монтана са най-скъпи на бензин, следвани от Враца, като се взема разликата между средната цена за страната и горивата в дадената бензиностанция. Разликите се сумират по области и се разделя на броя на бензиностанциите. Така за всяка област се изчислява колко стотинки е средната разлика спрямо средната цена за страната. Така излиза, че във Видин разликата е 3,88 стотинки нагоре, в Монтана – 3,87 стотинки, а във Враца – 2,43 стотинки. В Добрич пък е най-евтино – 4,18 стотинки.

Възможно е цената на бензина да стане 2,60 лева на литър. Цената на суровия петрол расте за поредна година – 40% поскъпване през последните две години (около 67 долара за барел), коментира пред Нова телевизия икономистът Владимир Каролев. Той обаче за пореден път не говори за вида Urals, който определя много основно цената на горивата у нас (бел. ред. - за последните три дни има леко поевтиняване и при лекия суров петрол, и при Brent-а, и при Urals, като барел суров петрол е около 66 долара, Brent - 76 долара, а Urals - почти 74 долара). И обясни, че пазарът на горивата бил много конкурентен, затова имало големи проблеми.

Каролев призна, че по-логично било при голямо предлагане да има по-ниска цена, но при равни други условия. Предстои влизане на американските санкции срещу Иран, което ще намали достъпа на ирански петрол до пазарите, припомни той. Каролев обаче даде и друг пример – САЩ може да намали резервите си, които са на рекордно ниво, Саудитска Арабия и Русия също могат да увеличат добива.

Икономистът прогнозира и, че нищо чудно да има политически организирани протести заради по-скъпите горива. Такива призиви вече има в социалната мрежа Facebook.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.