Цената на биомеда достигна рекордни стойности

Цената на биомеда достигна рекордни стойности
Източник: pixabay.com

Най-скъпият биологичен мед в момента е в Добричко. Там изкупната цена на сладкия продукт от акация достига до 11 лв./кг на едро. Това каза Петко Симеонов, председател на Сдружението по биологично пчеларство.

Миналата година акациевият биомед се търгуваше средно по 6 лв./кг, допълни Симеонов пред fermer.bg.

Причината според него, освен лошия сезон и ниските добиви, е опитите на нови прекупвачи да стъпят на пазара и целенасочено дават по-високи цени.

Симеонов добави, че контрагентите, с които работи от по-дълго време, дават цена от 9 лв./кг и такава е средната цена за биологичен акациев мед за страната.

Медът от липа все още не е изваден и към момента не може да се каже какъв добив ще има от него и съответно в каква посока ще се движи цената му.

„Иначе медът от слънчоглед и рапица сега върви около 6 лв./кг“, допълни Симеонов. Той каза, че в Европа акациевият мед се търгува между 6 и 6.50 евро/кг. Реализацията на мед от липа или букет в страните от Европейския съюз е за около 5 – 5.50 евро/кг.

„Изнасяме за Япония. Там има добро търсене на български продукти и български мед. Цените са малко по-добри от тези в Европа, но като цяло са близки. Там проблемът е с пътуването, защото стоката пътува два месеца и докато я освободят от митницата стават два месеца и половина“, разказа Симеонов.

Според него проблемът в сектора е, че самите производители са доста малки и не са кооперирани. Това дава възможност на различни прекупвачи на мед да спекулират с цените.

„Моето мнение е, че директното субсидиране не води до нищо хубаво. Това е абсолютна непазарна намеса и изкривяване на пазара. По-скоро трябва да се направи стимулиране на кооперирането между производителите и подобряване на тяхната конкурентоспособност. Всичко останало е изключително неустойчиво и със сигурност ще има доста вредни последици за сектора“, заключи производителят.

Цената на конвенционалния мед от акация в момента е около 7 лв./кг, обясни Михаил Михайлов председател на Обединен български пчеларски съюз. Според данните, с които той разполага, рапичният мед се търгува за 6.20 лв./кг.

„Към момента няма прогноза за липовия и слънчогледовия мед, но тенденцията сигурно ще се запази и след като е завишена цената на тези, които вече са на пазар, очакваме изкупната цена и на тези, които предстои да извадим, да е висока“, каза Михайлов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.