Цената на дървения материал скочи с 193% до исторически връх


Цената на дървения материал скочи с 193% до исторически връх
Снимка: pixabay

10908

Търговците и строителните компании отлагаха закупуването на дървесина от дъскорезниците, надявайки се, че цената на суровината, която е скочила до небесата, най-накрая ще се върне към по-поносими нива. Затягат контрола при добива и извозването на дървесина

Цената обаче не помръдва, а търсенето започна да се засилва, тъй като пролетта и лятото са периоди, в които се реализират планирани строителни проекти. "Очевидно дъскорезниците спечелиха в противопоставянето", казва Стинсън Дийн, изпълнителен директор на Deacon Lumber, пише Fortune.

Напливът на купувачи само подпомага повишаването на цената. Към края на миналата седмица цената на дървения материал достигна до 1048 долара за 1000 фута, сочат данните на Random Lengths. Това е ръст от цели 193% на годишна база. В резултат на този скок, цената на дървения материал достигна исторически максимум. Нещо повече – очаква се поскъпването да продължава. В началото на тази седмица, цената на фючърсните договори за 1000 фута скочи с 32 долара до 1158 долара.

Поскъпването можеше да е дори по-голямо, ако спирачките не бяха активирани 20 минути след началото на търговията – нещо, което се случва, когато суровината скочи с над 32 долара в рамките на търговския ден.

"Това очевидно е "кратко изстискване" при фючърсите и спот пазарите. Търговците на дървесина са прекалено ангажирани към собствените си продажби, а при тях няма достатъчно дървен материал за да ги покрият", обяснява Дийн. По думите му, това е ясен сигнал, че цените ще вървят нагоре в краткосрочен план.

COVID-19 пандемията е перфектната буря, предполагаща скок в цената на дървения материал. Дъскорезниците ограничиха производството си в ранните месеци на кризата, тъй като търсенето намаля в резултат на наложените ограничения в САЩ.

Разминаването между търсенето и предлагането само бе влошено, както от рекордно ниските лихви, така и от недостатъчната наличност на готови жилища, което провокира купувачите да погледнат масово към изграждането на нови домове.

В резултат на всичко това, не се очаква цената на дървения материал да спадне, въпреки че производството на суровината достигна 13-годишен връх през месец февруари.

По думите на Дъстин Ялберт, старши икономист от Fastmarket RISI, строителните компании имат множество проекти, което ще запази високото търсене на дървен материал през настоящата 2021 г. От друга страна, това ще постави дъскорезниците в затруднено положение, тъй като навярно няма да могат да увеличат предлагането със скорост необходима за балансиране на пазара.

Ялберт смята, че е възможна евентуална корекция, но засега няма гаранции, че цената ще се върне на нивата си от април 2020 г., а именно 358 долара за 1000 фута.

Ако това все пак се случи, най-вероятно ще бъде в резултат от непосилната цена на дървения материал за строителите и повишаване на лихвите, които ще доведат до спад в търсенето на нови домове.

Това обаче са само прогнози. Настоящата цена на дървения материал оскъпява стандартната еднофамилна къща в САЩ с цели 24 000 долара, сочат данните на National Association of Home Builders.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички