Цената на козунаците стига и до 11 лв. за половин килограм


Цената на козунаците стига и до 11 лв. за половин килограм
Снимка: iStock/Guliver

6275

Столични фурни ни искат 11 лева за половин кило козунак с квас. За да не се разкарваме излишно, сладкия хляб можем да го поръчаме и през нета, като производителят гарантира, че козунакът е направен с истински продукти. Почти същата цена около 22 лв./кг ще трябва да дадем и за козуначе с ръжен квас и шоколад.

От хлебозавода обаче ще ни излезе около 3,5 пъти по-евтино, или по 6,25 лв. за кило. „Козунакът от големите легални производители ще струва около 2,50 лв. за 400 грама”, прогнозира за „Монитор” председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Според него цената е такава и заради поскъпналите яйца.

„Козунакът с яйца, направен по класическа технология е най-хубав”, припомня той. „Ползва ли се яйчен прах великденският сладкиш няма да стане на конци. По това може да се различи.

Немалко от фирмите използват яйца, а не само яйчен меланж, добави той.

Само преди дни проверка на „Активни потребители” установи, че масово козунаците в търговската мрежа се правят с яйчен прах и сухо мляко. Хванат бе произведен великденски хляб, който не съдържа дори тези 2 съставки.

Междувременно по време на инспекция на агенцията по храните в столичен супермаркет Бистра Иванова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните София-град, заяви, че покрай празниците ще бъдат проверявани търговски обекти, производствени цехове, складове и хлебопекарни.

Относно публикациите за многото Е-та в сладкия хляб тя заяви, че има европейски регламент за добавките в храните. „Там всички храни са поставени в определени категории и се разглеждат всички добавки, които могат да бъдат поставяни, както и условията и количествата, при които могат да бъдат влагани. До момента от нашите проверки тези козунаци, които са на , не съдържат добавки, които не са разрешени в тази категория“, категорична бе тя.

Важно за потребителите обаче е да знаят, че в тези козунаци не бива да се влагат едновременно захар и подсладители. Ако се слага подсладител, то тогава не бива да се добавя захар в състава.

По повод алергените и съставките, които предизвикват непоносимост, експертите уточниха, че те трябва да са написани и да се отличават от другите съставки – подчертани и с удебелени букви, както и да е посочено дали са оцветители, стабилизатори, емулгатори.

„До момента не сме се натъкнали на някакви груби несъответствия по повод всички тези неща. Разбира, се от изключително значение е и контролът на производствените предприятия, защото наистина от там тръгва продуктът, там се прилага това законодателство, там трябва да се спазват изискванията“, разясни Иванова.

На въпроса защо в част от сладкия хляб се слага сухо мляко и яйчен прах тя отговори, че за съжаление за козунаците няма утвърден стандарт. „Това е традиционна за България храна, но ние не сме я защитили, така че не можем да забраним да се влага яйчен прах, яйчен меланж или сухо мляко - нямаме основание за това. Стига, ако е вложен яйчен прах, то да е посочено, че е яйчен прах, а не яйце“, добави специалистът по храните. Там, където пък козунаците не са опаковани, задължително трябва да има информация за алергените.

Според закона, ако някоя баба или дядо бъдат хванати на улицата, че продават яйца, мляко или козунаци, то ги грози глоба от 1500 лева.

По повод боите за яйца също се прилага изискването на регламента. Всички тези оцветители са утвърдени и те не крият риск за нас дори и да попаднат в яйцето. „Тези бои са разрешени и се допускат за боядисване на яйца, т.е. те са безопасни“, заключи Иванова.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички