Цената на петрола може да достигне 100 долара за барел


Цената на петрола може да достигне 100 долара за барел
Снимка: iStock

4570

Цената на суровия петрол тип Брент може да достигне до 100 долара за барел през 2022 г. За подобен ръст има три причини по линия на търсенето и три – по линия на предлагането, пише в доклад за петролния пазар на Bank of America, цитиран от БГНЕС.

Сред факторите на търсенето, които биха могли да повлияят на ръста на цените анализаторите причисляват отложеното търсене след локдауна, както и по-големият брой частни автомобилни превози спрямо останалите видове транспорт. От банката смятат, че дистанционната работа може да доведе до увеличение на разстоянията, които хората изминават с личните си автомобили.

По отношение на предлагането от Bank of America отчитат на първо място увеличаването на капиталовите разходи на компаниите за постигане на Парижкото споразумение по климата. Инвеститорите започнаха да играят все по-активна роля в енергийния сектор, влагайки средства както във финансовия сектор, така и в устойчиво развитие. Освен това нараства общественият натиск в полза на намаляването на емисиите на парниковите газове в атмосферата.

Анализаторите от Bank of America повишиха прогнозните цени на нефта за 2021 г. до 60-68 долара за барел на фона на възстановеното търсене, двигател за което е процесът на ваксинация срещу коронавирус. На повишаването на прогнозните цени на нефта са повлияли увеличената глобална мобилност, ограничението в предлагането и дисциплината на държавите от ОПЕК+ при изпълнението на сделката. Прогнозата за 2022 г. е цената на нефта да се повиши с 15 долара за барел (до 75 долара), а през 2023 г. банковите анализатори очакват нефт по 65 долара за барел.

От Bank of America не изключват риска от намаляване на нефтените котировки. Върху цените може да окаже влияние на появата на пазара на ирански нефт през втората половина на тази година. На второ място се запазват рисковете заради ускорената мутация на коронавируса и забавянето на процеса на ваксинация. Анализаторите допускат също възможността държавите от ОПЕК+ да започнат да се не съобразяват с условията по сделката, което може да подкопае настоящата траектория на ръста на котировките.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички