Цената на петрола не спира да расте


Цената на петрола не спира да расте
Снимка: iStock

4286

Цените на петрола се покачиха днес в азиатската търговия, макар и с малко, след като лидерите на ЕС договориха частично и отложено във времето ембарго срещу руския петрол, а Китай сложи край на локдауна в Шанхай, което би трябвало да доведе до възстановяване на икономическата активност в града, съобщи CNBC. Китай поглъща все по-жадно евтиния руски петрол

Фючърсите на сорта Брент от Северно море с доставка през август нараснаха с 28 цента, или 0,2 на сто, до 115,88 долара за барел, предаде БТА.

Американският лек суров петрол също с доставка през август поскъпна с 30 цента, или 0,3 на сто, до 114,97 долара за барел.

И двата сорта приключиха май с покачване, което се случва за шести пореден месец. ЕС и Великобритания нанасят фатален удар на руския петрол

Лидерите на ЕС успяха да постигнат разбирателство да намалят с 90 на сто вноса на руски петрол до края на годината, като вносът на черно злато с танкери трябва да спре почти изцяло до шест месеца, а на рафинирани петролни продукти - до осем месеца. Унгария, Чехия и Словакия ще има право да продължат да получават петрол по тръбопровода "Дружба", а България - с танкери за рафинерията в Бургас до 2024 г.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички