Цената на пътуването не може да се променя, ако до него остават по-малко от 20 дни


Цената на пътуването не може да се променя, ако до него остават по-малко от 20 дни
Снимка: iStock

4454

Туроператорът не може да променя цената на организираното пътуване при оставащи по-малко от 20 дни до заминаването. Други съществени условия в договора подлежат на редакция не по-късно от десет дни до началната дата. През останалото време при неприемлива за потребителя промяна на тези параметри той има право да се откаже от договора без да дължи неустойки. Това напомни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов преди началото на активния летен сезон и почивките.

Съществени елементи на организираното пътуване могат да бъдат маршрут, превозни средства, места за настаняване, културни и исторически забележителности за посещение и т.н.

По отношение на цените, Маргаритов предупреди, че има нереалистично ниски цени за туристически услуги. Като уточни, че много зависи от включените в пакета компоненти, той подчерта, че има нива, под които не може да бъде изпълнено това, което се обещава. „Комбинацията между цветните картинки и хубаво описаните услуги и несъразмерно ниската цена винаги трябва да е подозрителна за потребителя. Преди да пристъпи към закупуване на такова пътуване, той би могъл да осъществи контакт с предлагащия офертата, да зададе няколко контролни въпроса, за да се увери доколко е сериозна и коректна офертата“, каза председателят на КЗП пред националната телевизия.

Маргаритов обясни, че договорът за организирано пътуване, издадените ваучери за включените услуги и платежните документи биха помогнали за решаването на евентуален казус. Важно е обаче туроператорът е регистриран и с валидна застраховка професионална отговорност.

Когато потребителите сами организират пътуването си, рисковете са повече, особено, ако са по-доверчиви и нямат голям опит в селектирането на дестинации, обекти и т.н., смята председателят на КЗП. От негова гледна точка важно е да няма заблуждаваща информация за вида на различния тип обекти и услугите, които те могат да предложат, тъй като при самостоятелна организация това, на което туристите се спират, е пряко свързано с техните търсения.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички