Цената на руския газ може да падне при обективни обстоятелства, заяви Петкова


Цената на руския газ може да падне при обективни обстоятелства, заяви Петкова
Снимка: БГНЕС

2107

На 6 август, 2018 година "Газпром Експорт" е приложила допълнение към Договора за доставка на газа - за предоговаряне на цената на газа и възможността за промяна на входната точка за достъп. „Булгаргаз” одобри допълнението на 28 септември. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по въпроса с бъдещо предоговаряне за цената на доставка на природен газ от Русия за България.

Съгласно предложеното от "Газпром" заради споразумение с ЕК, вече на всеки 2 години може "Булгаргаз" да поиска предоговаряне на цената, а не на всеки 4 години, както беше досега, уточни Петкова. И добави, че цената можела да падне, ако са налице "обективни обстоятелства" – всеки клиент трябва да докаже, че купува на по-висока цена от цената на хъбовете по границите на Германия, Франция и Италия. Сега "Булгаргаз" прави анализ, за да види какви са тези цени и каква да е формулата – дали да е на база спот пазара, обясни енергийният министър.

Теменужка Петкова обяви и, че темата за „Южен поток” остава в миналото, а трябва да се гледа за бъдещето, предвид поредната нападка от страна на руския президент Владимир Путин към България. Петкова не се съгласи и, че ще купуваме по-скъпо газ от "Турски поток" заради транзитните такси. Тя напомни и друго – за "Южен поток" ЕК се "притесни" заради законодателството за обществените поръчки и заради Третия либерализационен пакет т.е. липсата на достъп за трета страна. Петкова не видя проблем от тази гледна точка, ако сега инвеститори от Китай поемат АЕЦ „Белене”.

Относно бъдещето на ТЕЦ "Марица Изток 2" енергийният министър сподели, че ще трябват 466 млн. лева, за да може мощността да работи. И каза, че обединение с АЕЦ "Козлодуй" няма да е решение, а прехвърляне на проблем.

Лятно или зимно часово време

Трябва да бъде направен един много сериозен анализ, да се види каква е ситуацията и в съседните държави – с цел запазване на Общия пазар, заяви Петкова относно промяната на часовника. Сега върви онлайн допитване на страницата на Министерския съвет, което ще продължи до 11 октомври, а окончателно решение трябва да бъде взето до април, 2019 година. Министерството на енергетиката ще организира поредица от дискусии с всички институции, които имат отношение към това, обеща Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички