Цената на тока може да се измени значително заради законови промени


Цената на тока може да се измени значително заради законови промени
Снимка: iStock/Guliver

2195

И на второ четене, подготвените промени в Закона за безопасно ползване на ядрената енергетика преминаха всички поправки, които бяха гласувани на ниво комисия. С това депутатите предпоставиха качествена промяна на енергийния пазар, която може да доведе до промяна на цената на тока.

Ключова е поправката в Закона за енергетиката, която минава през Преходните и заключителните разпоредби на Закона за безопасно ползване на ядрената енергетика. Според нея, сделки с електрическа енергия от производители на електрическа енергия с обща инсталирана мощност над 5 MW, включително и от ВЕИ, които се осъществяват по свободно договорени цени, трябва да се осъществяват на организиран борсов пазар. В момента такива сделки се осъществяват и на собствени платформи – например АЕЦ "Козлодуй" пуска търгове извън борсата.

Промяната ще засегне кажи-речи всички производители на ток. С нея ще се гарантира публичност на случващото се на пазара на ток, което би трябвало да промени и цените заради очакваната пазарна конкуренция. Не е задължително, обаче, да има обезателно поевтиняване - точно предвид примери във времето с продажба на пакети на частни търгове от един производител на цени, които са различни от средните на борсата.

Поправката беше предложена от бившия енергиен министър и председател на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, колегата му депутат от ГЕРБ и зам.-председател на комисията Валентин Николов, депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, както и депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички