Цената на водата скача с 30%


Цената на водата скача с 30%
Снимка: iStock/Guliver

11918

Със средно 30 на сто се очаква да поскъпне водата в цялата страна заради рекордните цени на електроенергията за бизнеса. Това прогнозираха експерти от водния сектор. Близо половината от себестойността на ВиК услугите се формира именно от цената на тока, като има разлики според това дали водата се добива помпажно или гравитачно, обясни бившият председател на Българската асоциация на водите и бивш председател на УС на Българския ВиК холдинг Иван Иванов. По-скъпо е в равнинните общини, в които се добива помпажно. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

Водните дружества са изправени пред фалит, тъй като нямат много полезни ходове, защото има максимално социално приемлива цена на водата, която те нямат право да надхвърлят, обясни Иванов пред вестник "Труд". А повечето стойности са вече близо до тази максимална граница, добави той. Затова и трябва да се търсят решения, като намаляване на загубите или повишаване на енергийната ефективност на дружествата, така че да се ограничат разходите им и да се подобри финансовото им състояние, посочи Иванов.

Още повече, че се повишават и разходите за труд и материали, които са другите основни пера в разходите на водните дружества, посочват експертите. Част от тези разходи са отчетени в исканията към Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) на водните оператори за нови цени на водата в следващия регулаторен период 2022-2026 г. Но в сметките не е включено драстичното поскъпване на тока, така че те или трябва да се променят, или отсега е ясно, че всички дружества ще са на загуба, обясняват експертите.

Драстично поскъпване на ВиК услугите вече поиска операторът в Добрич. Цената там се очаква да достигне 4,35 лева за кубик на литър през 2022 г. и 4,98 лв. за куб. м през 2026 г. В момента за питейна вода в Добруджа плащат 3,46 лева за кубик или почти с левче по-малко.

През следващия петгодишен регулаторен период цената на водата в София се очаква да стигне 3,26 лева за кубик при 2,935 лева за куб. м в момента. Така със сигурност сметката за скъпия ток за бизнеса ще платят и потребителите с фактурите си за вода. КЕВР вдигна с 6% цената на водата за София и Разград

Още повече, че според изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов "не се вижда тенденция за поевтиняване на тока" заради голямото търсене в региона. Според него България трябва да намери начин да включи още мощности, защото в момента с износа си покрива дефицита в целия регион. БЕХ: 1/3 от произведения ток отива в чужбина

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички