Ценен кадър на Apple ще разработва самоуправляващата се кола на Tesla


Ценен кадър на Apple ще разработва самоуправляващата се кола на Tesla
Снимка:

3787

Един от най-опитните програмисти в американската корпорация Apple Крис Летнър ще премине в компанията Tesla Motors. Той ще отговаря за разработването на най-новата система за самоуправляващия се автомобил.

Според съобщение на сайта на Tesla, публикувано във вторник, Летнър ще бъде вицепрезидент по софтуера на автопилота, предаде БГНЕС.

Летнър е работил за Apple около 11 години и е изиграл ключова роля в създаването на програмния език Swift и се ползва с репутация на професионалист от висок клас. В Tesla демонстрират увереност, че Летнър ще помогне в създаването на абсолютно самоуправляващ се автомобил.

Отделът в Tesla, който ще поеме Летнър, бе управляван временно от Джина Хосейн, който бе главен програмист в компанията SpaceX. Както Tesla, така и SpaceX са оглавявани от американския предприемач Илън Мъск.

Летнър вече е съобщил на управата на Apple плановете си да напусне компанията.

През октомври Tesla обяви, че планира да снабдява всички произвеждани от нея електромобили с новите системи, необходими за напълно автономна работа на автопилота.

Дотогава от компанията посочваха, че системата в нейните автомобили е предназначена да работи в присъствието на водача, който в някои случаи трябва да поеме управлението.

Tesla предвижда новите системи „осем камери, осигуряващи 360-градусов обзор около автомобила на разстояние до 250 м” и „12 усъвършенствани ултразвукови датчици”, които ”дават възможност да се забележат твърди и меки обекти на разстояние почти два пъти повече отколкото преди. Освен това автомобилите Tesla ще имат радар с усъвършенствана функция за обработка на информацията.

Ситуацията с Крис Летнър напомня, но с обратна посока, една история от април 2016 година. Тогава бившият вицепрезидент на Tesla Motors Крис Порит се присъедини към Apple и оглави разработките на проекта за електромобил под кодовото име "Титан".

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички