Ценен кадър на Apple ще разработва самоуправляващата се кола на Tesla

Ценен кадър на Apple ще разработва самоуправляващата се кола на Tesla

Един от най-опитните програмисти в американската корпорация Apple Крис Летнър ще премине в компанията Tesla Motors. Той ще отговаря за разработването на най-новата система за самоуправляващия се автомобил.

Според съобщение на сайта на Tesla, публикувано във вторник, Летнър ще бъде вицепрезидент по софтуера на автопилота, предаде БГНЕС.

Летнър е работил за Apple около 11 години и е изиграл ключова роля в създаването на програмния език Swift и се ползва с репутация на професионалист от висок клас. В Tesla демонстрират увереност, че Летнър ще помогне в създаването на абсолютно самоуправляващ се автомобил.

Отделът в Tesla, който ще поеме Летнър, бе управляван временно от Джина Хосейн, който бе главен програмист в компанията SpaceX. Както Tesla, така и SpaceX са оглавявани от американския предприемач Илън Мъск.

Летнър вече е съобщил на управата на Apple плановете си да напусне компанията.

През октомври Tesla обяви, че планира да снабдява всички произвеждани от нея електромобили с новите системи, необходими за напълно автономна работа на автопилота.

Дотогава от компанията посочваха, че системата в нейните автомобили е предназначена да работи в присъствието на водача, който в някои случаи трябва да поеме управлението.

Tesla предвижда новите системи „осем камери, осигуряващи 360-градусов обзор около автомобила на разстояние до 250 м” и „12 усъвършенствани ултразвукови датчици”, които ”дават възможност да се забележат твърди и меки обекти на разстояние почти два пъти повече отколкото преди. Освен това автомобилите Tesla ще имат радар с усъвършенствана функция за обработка на информацията.

Ситуацията с Крис Летнър напомня, но с обратна посока, една история от април 2016 година. Тогава бившият вицепрезидент на Tesla Motors Крис Порит се присъедини към Apple и оглави разработките на проекта за електромобил под кодовото име "Титан".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.