Цените на горивата продължават да растат


Цените на горивата продължават да растат
Снимка: iStock/Guliver

1939

Българите продължават да купуват все по-скъпи горива. Цената на бензина в последните три месеца се е повишила с 3.54%, или 0.07 лв. за литър. За последните шест месеца бензинът е поскъпнал с 0.09 лв. на литър, или с 4.59%, сочат данните на fuelo.net.

Вчера средната цена на най-масовия бензин А 95 бе между 1.78 до 2.15 лева за литър, в зависимост от това в коя част на България се зарежда автомобилът и на коя бензиностанция. Запазва се и тенденцията цената да се вдига с отдалечаването от морето. Така, ако на част от бензиностанциите във Варна или Добрич А 95 може да се купи за 1.78-1.90 лв. за литър, то цената в София вече достигна до 2.10 лв.

Цената на дизела също варира. При този вид гориво разликата е дори още по-голяма и достига до 40 ст. Така например вчера литърът се продаваше между 1.77 и 2.17 лева. Отново най-евтино бе в морската ни столица, докато в София цената е значително по-висока, средно 2.06-2.07 лв. за литър, показва справката.

България продължава да наблюдава ръст на горивата и дори надминава по цени част от по-богатите западни държави, коментира в. "Сега". Литърът А 95 у нас струва 0.484 евро, преди да се начислят акциз и ДДС, докато в Полша той е само 0.336 евро, в Чехия е 0.407 евро, а в Австрия - е 0.466 евро. По-евтино - без акциз и ДДС, купуват литър А 95 дори във Великобритания и Швеция, където средните заплати са далеч по-високи от тези у нас.

И до момента няма конкретно обяснение какво точно оскъпява горивата у нас. Тези дни шефът на "Лукойл България" Валентин Златев отрече да има картел на пазара на горива и заяви, че сходните цени при различните търговци са логични. Те били резултат от стойностите на международните пазари - като суровини, биокомпоненти и дори транспорт. Затова и нямало защо България да прави изключение от тях. "Откъде да дойде разликата в цената?", запита риторично петролният бос, който участва в заседанието на временната парламентарна комисия, създадена да разследва има ли картел при горивата.

Според Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е имало договаряне на цени през годините и част от най-големите петролни фирми на пазара са били част от схемата. Затова през октомври КЗК обвини шест фирми в картел - "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", ОМВ България, "НИС Петрол" и "Петрол". Към момента обаче нито една от тях не е санкционирана. С "отворен финал" остава и производството за установяване на господстващо положение срещу "Лукойл Нефтохим", започнато през февруари. Според КЗК компанията е продавала по-евтини горива на партньори зад граница, отколкото на родния пазар, макар той да е с най-голям дял.

За типична контрабанда - пренос на стоки през границата и неплащане на дължими такси и данъци към фиска, не може да се говори при пренасянето на горива с танкери, категорични са представителите на един от големите търговци на течни горива у нас - "Сакса". Проблем обаче е сивият сектор и неплащането на ДДС при търговията с горива, заявиха експертите на вчерашното заседание на временната парламентарна комисия. Според шефа на компанията Атанас Димов проблемът е в липсата на фискални устройства на ведомствените бензиностанции. Съакционерът на "Сакса" Светозар Димов допълни, че у нас има несъвършена конкуренция.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички